Radar · Djurrätt

”Hundbullar” kan ha lagts ut i Stockholm

Eva Willstrand rastar hunden Rojo där korv med glasbitar ska ha hittats.

Korv med glasbitar i ska ha hittats i Stockholm. Hundägare varnas i sociala medier efter att maten hittades på marken vid en busshållplats. 

En hundägare i Bromma blev varnad av sin granne, som berättade att han hade hittat korv med glasbitar i på marken bakom en anslagstavla i närheten. Hon bestämde sig för att lägga ut en varning till andra hundägare på Facebook. 

”Vidrigt beteende! Var på hugget och håll lite extra koll på vad era vovvar sniffar på/upp”, skriver hon i inlägget som riktar sig till boende i området. 

”Säkert någon som vill ha bort räven. Även ett barn kan ju ta dem”, är en kommentar. 

”Tack för varningen. Får hålla stenkoll på promenaderna nu. Sjuka människor som ens kommer på tanke att göra något sånt”, skriver en annan. 

Det kommenteras att fyndet ska polisanmälas. 

En annan hundägare berättar att hennes hund nosade runt vid busskuren i Traneberg i Bromma och att hunden precis innan tuggat lite på en smörgås som låg lite längre bort. 

”Hoppas inte den var preparerad med gift, hon fick nämligen diarré efteråt”, skriver hon. 

Korv och räkor

När Syre besöker platsen ligger det lite stelfrusna korvbitar, räkskal och hela räkor på marken. Räkskal kan utgöra en kvävningsrisk för hundar och en del djur kan vara allergiska. I trädet ovanför har någon hängt upp mat till fåglarna. På andra sidan om busshållplatsen, bakom en sopkorg, ligger potatisskal och champinjoner, som några trastar och en skata äter av. I matbitarna som Syre hittar syns det inga vassa föremål.

Korvbitar och räkor ligger utspridda på marken bland spår från olika djur. Foto: Stina Lagerkvist

Eva Willstrand, som är extramatte åt hunden Rojo promenerar förbi. Hon blir förvånad när hon får höra om varningen för preparerade hundbullar. 

– Det är helt obegripligt att någon medvetet vill skada djur och människor. Jag begriper inte hur man är sammansatt om man gör så. 

Hon är tacksam över att hunden Rojo inte brukar äta det som han hittar på marken.

– Men om det nu låg en korvbit där så är det klart att det känns obehagligt. Jag får nog vara lite mer uppmärksam, säger Eva Willstrand. 

Polisen förvånad

På polisens mediecenter i Stockholm bli man förvånad när Syre ringer för att fråga om händelsen. Man dubbelkollar att det är i Stockholm som korven har hittats och inte Malmö, där det tidigare har rapporterats om flera liknande fynd. 

De senaste tre åren har ”hundbullar” – små matbitar och bakade degknyten med vassa föremål i hittats runt om i Malmö. Flera hundar har fåtts livshotade skador och det har gjorts runt 160 polisanmälningar. I december anhölls en 75-årig kvinna misstänkt för grov förgöring, vilket innebär att man avsiktligt har spridit gift eller annat för att skada djur eller växter. Per Johnsson, docent i klinisk psykologi, har kommenterat till SVT att uppmärksamheten kring hundbullarna kan leda till att djurplågaren fortsätter. 

– När han, hon, hen läser det här i tidningen så blir det en känsla av att: ”Jag kan göra andra illa och hämnas på dem eventuella oförrätter jag har varit med om tidigare”, säger Per Johnsson till SVT.

Räkor och korvbitar sticker upp ur snön där hundarna rastas. Foto: Stina Lagerkvist

På morgonen den 19 januari upptäcktes ett 30-tal bullar med metallbitar i på nytt i Malmö. Under förra året hittades farliga hundbullar i Sundsvall och förra veckan hittades köttbullar med knappnålar på gatan i Ulricehamn. Nu kan djurplågeriet också ha börjat i Stockholm.

Syre har försökt få kontakt med mannen som ska ha hittat glasbitarna.