Radar · Djurrätt

Nålpreparerade köttbullar oroar hundägare i Ulricehamn

Hundägare i Ulricehamn kan ha skäl till oro.

När hunden Zippo var ute på en promenad fick han korn på köttbullar som låg ute i naturen, men innan han hann sätta i sig dem såg hans matte något som glänste i bullarna – det var nålar, rapporterar TV4-nyheterna.

Under en vanlig promenad i Ulricehamn upptäckte dvärgcollien Zippo, och hans 64-åriga matte, Annelie Rudenstén, köttbullarna som preparerats med nålar.

– Det var två knappnålar i båda köttbullarna, som var djupfrysta tack och lov. De hade nog legat där ett bra tag så han lyckades ju inte tugga i sig dem och skadade sig inte i munnen, säger hon till TV4.

Annelie Rudenstén är arg över tilltaget, men glad för att Zippo klarade sig utan skador. Hon har kontaktat polisen, som uppgav att inga andra fall har kommit till deras kännedom.

I Malmö skedde något liknande mellan 2020 och 2023. Så kallade ”hundbullar”, bullar innehållande till exempel metall- eller glasbitar, lämnades vid bland annat hundrastplatser och grönområden. Ungefär 160 anmälningar har gjorts i Malmö sedan januari 2021, rapporterade TT.

I december 2023 anhölls en 75-årig kvinna misstänkt för grov förgöring, vilket innebär att någon avsiktligt sprider gift eller annat med avsikt att skada djur eller växter.

Per Johnsson, docent i klinisk psykologi på Lunds universitet, uppger till SVT nyheter att personer som utför den typen av handlingar som kvinnan misstänks för ofta har låg moral och ”massor av vrede”. Uppmärksamheten som det har lett till kan bidra till att personen fortsätter, enligt honom.

– När han, hon, hen läser det här i tidningen så blir det en känsla av att: ”Jag kan göra andra illa och hämnas på de eventuella oförrätter jag har varit med om tidigare”, säger han till nyhetskanalen.

Annelie Rudenstén vill varna andra för risken att hundar och andra kan skadas.

– Inte bara hundar utan katter, fåglar och andra vilda djur. Eller om ett litet barn hittar en köttbulle med nålar i och stoppar i munnen, säger hon till tv-kanalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV