Radar · Migration

Frontex delade info om migrantbåtar med Libyens kustbevakning – 2200 gånger

Ett libyskt kustbevakningsfartyg med migranter ombord.

Över 2000 gånger har EU:s gränsbyrå Frontex delat platsinformation om migrantbåtar med Libyens kustbevakning de senaste tre åren, visar en ny granskning. Den Libyska kustbevakningen har gjort sig känd för sina våldsamma metoder för att trycka tillbaka migranter på väg mot Europa.

Efter en granskning som genomförts av tyska tidningen Spiegel och den granskande journalistikorganisationen Lighthouse reports i december har det framkommit nya uppgifter om EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex. 

Som ett efterspel på decembergranskningen, som handlade om att Frontex delat information med den Maltesiska kustbevakningen, skickade EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, LIBE, ett mail till Frontex för att utkräva svar på en rad frågor. I svaret som Frontex chef Hans Leijtens mailat, och som de granskande journalisterna tagit del av, framkommer det att gränsbyrån vid omkring 2200 tillfällen har delat information om migrantbåtars position med den Libyska kustbevakningen.

Libyen har vid upprepade tillfällen kritiserats för övergrepp mot flyktingar och migranter, vidriga förhållanden i flyktingläger och för att med våld föra tillbaka migranter som försöker ta sig över Medelhavet.

Bevittnat misshandel

Vid minst tre tillfällen ska Frontex via sin flygövervakning också ha bevittnat hur libyska kustbevakningsofficerare misshandlar människor i överfulla båtar till havs. I ytterligare en registrerad incident bevittnar en övervakningsdrönare hur en libysk officer skjuter mot en träbåt för att tvinga den att stanna.

Frontex kommentar till Spiegel och Lighthouse report om det hela är att ”(b)eslutet att dela information om fartyg i nöd med det libyska räddningscentret, tillsammans med andra nationella centra, tas med tungt hjärta”.

I mailet framkommer också att Frontex människorättstjänsteman rekommenderat byrån att öka delningen av koordinater med frivilliga, icke-statliga räddningsfartyg och att involvera FN-organ i att följa öden för de som återvände till Libyen. Huruvida detta har gjorts har Frontex inte svarat på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV