Radar · Migration

Svåra övergrepp i Libyen – EU kritiseras

Afrikanska migranter väntar på assistans från spanska volontärarbetare, sedan de försökt korsa Medelhavet från Libyen i en ranglig trädbåt.

Tiotusentals flyktingar och migranter utstår oerhört lidande i Libyen, med små möjligheter att hitta säkra och lagliga vägar ur situationen, skriver Amnesty International i en ny rapport.

Organisationen uppmanar EU att omvärdera sitt samarbete med libyska myndigheter för att kontrollera invandringen till Europa.

EU stödjer den libyska kustbevakningen för att den ska transportera tillbaka migranter som försöker ta sig över Medelhavet.

”Flyktingar och migranter utstår ett oerhört lidande i Libyen, och riskerar sedan sina liv till havs i sitt sökande efter trygghet i Europa – bara för att bli infångade och tillbakaskickade till Libyen och utsatta för samma övergrepp de försökt fly ifrån”, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för arbetet med flyktingar och migranter på Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Amnestys rapport vittnar om utomrättsliga avrättningar, tortyr, våldtäkter, godtyckliga gripanden och påtvingat arbete. Övergreppen utförs av både statliga och icke-statliga aktörer som undgår straff.

Amnesty kräver därför att EU:s ställer krav på libyska myndigheter.

”De måste se till att villkora eventuellt fortsatt stöd genom att kräva att de fruktansvärda övergreppen mot flyktingar och migranter omedelbart upphör,” säger Diana Eltahawy, Amnesty Internationals regionchef för Mellanöstern och Nordafrika, i pressmeddelandet.