Radar · Djurrätt

Delfin kvävdes till döds på Kolmårdens delfinarium

Arkivbild på en av delfinerna på Kolmården, ej namngiven.

Kolmårdens äldsta delfinhona Nephele dog oväntat i januari, när hon plötsligt började röra sig ovanligt och sjönk ner till botten. När obduktionsrapporten i veckan blev offentlig visade det sig att Nephele kvävts till döds av en bit konstgjord tång som fanns i bassängen. Nu är det dags att Kolmården visar att beslutet att stänga delfinariet är allvarligt menat, skriver World animal protection Sverige.

Kontsgjord tång användes i Kolmårdens bassäng för att fungera som miljöberikning till delfinerna. Men obduktionsrapporten visar nu att en bit av tången fastnat i halsen Nephele, som sannolikt kvävdes av den. 

– Det var ett snabbt förlopp. När veterinären kom till platsen hade hon redan avlidit. Det är väldigt sorgligt. Nephele var en mycket älskad delfin, säger Bim Boijsen, chefsveterinär på Kolmårdens djurpark, till TT. 

Djurrättsorganisationen World animal protection Sverige är även de bestörta över det inträffade. 

– Det är så sorgligt att Nepheles liv skulle sluta på det här sättet. Kolmårdens ägare Parks and Resorts meddelade ju redan 2022 att delfinariet skulle stängas. Vi har länge uppmanat Kolmården ge delfinerna nya djurvänligare liv, men de uppträder fortfarande i delfinshower. Jag hoppas att detta tragiska dödsfall kan leda till en snabbare förändringsprocess – delfinföreställningar har inget bevarandevärde alls och borde höra till historien. Säkerheten för delfinerna i delfinariet måste ses över. Miljöberikningar ska bidra till djurens välmående och det är oerhört olyckligt att det i stället gick så här illa, säger Sandra Jönsson, sakkunnig om vilda djur, i ett uttalande

Nephele var från början en fri delfin, men fångades in i Mexikanska Golfen vid USA:s kust för 35 år sedan och har sedan 1994 varit i Kolmårdens delfinarium. 

– Det är hög tid att Parks and Resorts visar att beslutet att stänga delfinariet är seriöst menat och inte bara ett PR-trick för att undvika kritik mot delfinernas situation. Nu vill vi se en detaljerad handlingsplan som tydligt sätter delfinernas välfärd i fokus. I väntan på flytten till en ny djurvänlig tillvaro bör de pensioneras, så att de slipper utföra cirkuskonster och bete sig onaturligt i delfinshower. Miljöberikning för djurparksdjur är viktigt – cirkusliknande shower är något helt annat, säger Sandra Jönsson i uttalandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV