Zoom

Konspirationistiskt parti får riksdagsrepresentant

Partiledare Jimmie Åkesson (SD) i samspråk med partikamraten och riksdagsledamoten Elsa Widding under riksdagens val av andre vice talman.

Den politiska vilden i riksdagen, Elsa Widding, som tidigare lämnade Sverigedemokraterna efter att ha deltagit på en antivaccinationskonferens, har nu anslutit sig till partiet Mod. I ett pressmeddelande lyfter Widding fram två centrala frågor som motiverat hennes beslut: Sveriges ansökan om medlemskap i Nato och vad hon beskriver som ”globalistiska agendor som inte gynnar vårt land”. Widding har länge varit en framträdande figur inom klimatförnekelsekretsar och har på senare tid närmat sig antivaccinationsrörelsen.

Elsa Widding, som för närvarande är politisk vilde i riksdagen, gjorde en snabb karriär inom Sverigedemokraterna inför riksdagsvalet. Partiet gav henne en valbar plats och presenterade henne som ”särskild utredare för Sveriges framtida energisystem”, trots hennes tidigare engagemang i miljöer som ifrågasätter och förnekar klimatkrisen. Hon har bland annat skrivit under upprop till FN tillsammans med andra kända klimatförnekare, där de hävdar att det inte finns någon klimatkris.

Syre har tidigare rapporterat om Widdings deltagande som talare på högerextrema och konspirationistiska konferenser arrangerade av Swebbtv, där hon har delat scen med kända svenska antisemiter och rasideologer. Dessutom har hon varit en återkommande gäst i Swebbtv:s sändningar.

I april förra året avslöjade Expo att Widding fortsatte att delta på konferenser präglade av konspirationsteorier även efter riksdagsinträdet. Hon deltog då på en konferens med talare i blandade ämnen som klimatförnekelse, antisemitism och vaccinmotstånd. På konferensen spreds myten om en liten global elit som konspirerar bakom kulisserna för att ta makten över världen. En talare spred påståendet att covid-19 pandemin var orkestrerad som en del av denna plan.

Efter avslöjandet tog Widding avstånd från antisemitism, men påstod samtidigt att hon var utsatt för en häxjakt i media. Hon kritiserade Sverigedemokraternas tystnad och lämnade partiet och blev politisk vilde.

Från klimatförnekelse till konspirationism

Efter att ha lämnat Sverigedemokraterna, har Widding gjort flera utspel om vaccinationsprogrammen mot covid-19 och närmat sig antivaccinationsmiljön. I ett pressmeddelande meddelar hon att hon nu anslutit sig till det konspirationistiska partiet Mod. I pressmeddelandet kritiserar hon framför allt Sveriges Natoansökan.

Hon anklagar svenska politiker för att låta sig ”styras av globalistiska agendor som inte gynnar vårt land och vår befolkning” och ”de agendor som drivs av FN och World Economic Forum och WHO som nu är på god väg att undergräva svensk suveränitet och mänskliga rättigheter”. Hon avslutar pressmeddelandet:

”Jag har idag tagit beslutet att bli medlem i det nystartade partiet MOD, som står för Mänskliga rättigheter och demokrati.”

Mod bildades ur antivaccinationsrörelsen

Mod växte fram under protesterna mot covid-19-restriktioner och vaccinationer. Partiet, som började som ett enfrågeparti baserat på konspirationsteorier mot vaccinationer och pandemirestriktioner, har en konspirationistisk världsanalys om en global maktelit som låg bakom pandemin för att kontrollera mänskligheten och genomdriva sin dolda agenda.

I november förra året anordnade Mod ett föredrag i Göteborg med temat ”Det hemliga sällskapet tog över världen”. I presentationstexten skriver partiet att en ”liten grupp imperialister och globalister” tagit ”kontroll över världen”.

Andreas Sidkvist beskriver Rysslands folkrättsvidriga anfallskrig som en avledningsmanöver. Riksdagskandidaten Torsell skriver att väst inlett en fortsättning på Nazitysklands operation Barbarossa (kodnamnet på den nazistiska invasionen av Sovjet 1941) och att nynazismen ersatt hatet mot judar med hat mot ryssar. Foto: Montage

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Mod blivit alltmer engagerat i motstånd Nato, och gör en prorysk analys av kriget, där Ryssland framställs som ett offer för USA.

I februari förra året publicerade Mods partiledare Andreas Sidkvist en bild på Facebook som illustrerade att folk blivit hypnotiserade av kriser. Rysslands krig framställdes som en avledningsmanöver.

Han bifogade en bild där det står:

”Vilken show de bjuder på! Allt för att avleda vår uppmärksamhet och försöka förleda oss”.

Syre har tidigare rapporterat om försök från Andreas Sidkvist och Mod att ta över det nu nedlagda Miljömagasinet.

Syre har sökt Elsa Widding för en kommentar.