Radar · Djurrätt

Bara en – nedlagd – minkfarm kontrollerades 2023

Bara tomma burar på en nedlagd minkfarm kontrollerades under 2023, enligt en granskning av Djurens rätt.

Organisationen Djurens rätt har gått igenom länsstyrelsernas underlag för djurskyddskontroller på minkfarmer under 2023. Det visade sig att det enbart gjorts en kontroll under hela året – på en nedlagd farm. 

– Förhållandena på Sveriges minkfarmer är oacceptabla och de har varit helt utan tillsyn under 2023. Regeringen behöver hålla sitt löfte om att samtliga minkfarmer ska läggas ned i år, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt, i ett pressmeddelande.

Förra året meddelade regeringen att de tänker avsätta totalt 180 miljoner kronor för stöd till de företag som vill avveckla sina minkfarmer under 2024 och 2025. 

Men under hela året genomfördes bara en kontroll på de återstående 18 farmerna i landet. Den farm som kontrollerades var tidigare Sveriges största minkfarm. Men enbart tomma burar kontrollerades enligt Djurens rätt – inga levande djur.  

”Trots att den gick i konkurs fortsatte verksamheten under bristfälliga förhållanden – fram tills att den till slut lades ned”, skriver Djurens rätt. 

Organisationen är nu orolig för att dålig lönsamhet och kommande avveckling av fler farmer kan göra att farmernas skötsel av de djur som fortfarande är kvar förvärras. Under 2022 hade samtliga av de tre genomförda kontrollerna djurskyddsbrister, och under 2021 genomfördes inga djurskyddskontroller.

– Minkar i små gallerburar hör inte hemma i ett land som vill göra anspråk på att ha världens bästa djurskydd. De uteblivna kontrollerna borde få varningsklockor att ringa hos regeringen. Nu måste det utlovade avvecklingsstödet betalas ut snarast så att samtliga farmer lägger ned innan avelssäsongen påbörjas, säger Camilla Bergvall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV