Radar · Politik

Kalla fakta: SD:s anonyma konton visades miljontals gånger

Joakim Wallerstein

SD:s kommunikationsavdelning driver själva flera anonyma konton i sociala medier. Konton som på bara tre månader fått 27 miljoner visningar och bland annat spridit innehåll som kritiserar de andra Tidöpartierna. Det visar den andra delen av Kalla Faktas granskning, där deras reporter wallraffat som anställd på kommunikationsavdelningen.

Under flera månader arbetade Kalla Faktas reporter för SD:s kommunikationsavdelning under täckmantel. Det ledde bland annat till att programmet i förra veckan kunde avslöja hur Youtube-kanalen Riks och partiet är nära sammankopplade, något som tidigare förnekats av SD. 

I en andra del publicerad idag visar Kalla faktas granskning hur Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning också själva driver anonyma konton på sociala medier. Kalla fakta har kunnat identifiera 23 konton som partiet ligger bakom, utan att det framgår utåt. Tillsammans har dessa konton under årets första tre månader skapat inlägg som fått 27 miljoner visningar. 

Kalla faktas dolda filminspelningar visar bland annat på en främlingsfientlig jargong inne på SD:s kommunikationskontor, och i ett inspelat samtal berättar SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein för Kalla faktas reporter att mycket handlar om att få folk att byta politisk åsikt och ”komma in i rätt tankebana.

– Folk som är väldigt ”deep” sverigedemokrater behöver få sitt knark. De som är lite tidigare inkomna och mer nervösa behöver få en mildare form. Man delar inte ut heroin på skolgårdar, man börjar med cigaretter, säger Wallerstein och fortsätter med att säga att ”sedan jobbar man sig ner i sitt drogberoende”.

Kritiserar andra Tidöpartier

Flera av kontona som Kalla fakta kunnat koppla till SD har också spridit innehåll som kritiserar och driver med de andra Tidöpartierna, något som står i stark kontrast med det som står i Tidöavtalet om att partierna ska hålla god ton mot varandra. 

I ett klipp förlöjligas Liberalernas ledare Johan Persson och i en av Kalla faktas inspelningar pratar en medarbetare om att ”skita på” Moderaterna. I ytterligare en inspelning diskuterar Joakim Wallerstein med en medarbetare om att skapa innehåll riktat mot EU-valkandidaten Alice Teodorescu Måwe (KD).

– Det skulle vara bra om vi kan gå igenom vad man kan hitta för skit på Alice. Varför vi tycker att hon är en sopa, säger han på ett morgonmöte.

”Hårresande”

Sverigedemokraterna har inte kommenterat avslöjandet vare sig till TV4 eller andra medier. Från annat politiskt håll kommer däremot kraftiga reaktioner. 

– De påverkar den allmänna debatten, de sprider hat. De är epicentret i ett ekosystem som är uppbyggt kring hat och splittring, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok till TV4 Nyheterna

Han berättar att han suttit med i det nationella säkerhetsrådet inför EU-valrörelsen och då samtalat med Sverigedemokrater om ”det oerhört allvarliga läget” i valrörelsen och påverkansmöjligheterna på demokratin.

– Vi har haft en trojansk häst med oss i de här samtalen. De har sagt att de tar det här på stort allvar, och så har de gått hem och släppt loss sina nätkrigare på både politiska motståndare och vänner, fortsätter han.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommenterar det hela på sitt instagramkonto som ”hårresande”.

”Jimmie Åkesson har varken tagit avstånd eller sagt att de ska upphöra med verksamheten. Ulf Kristerssons insats hittills har varit att kalla avslöjandet för ”anklagelser”. Visserligen allvarliga såna. Men det har inte fått några konsekvenser”, skriver hon och fortsätter: 

”Det är dags för M, KD och L att ta tydligt avstånd från SD:s arbetsmetoder och kräva att SD upphör med dem. Men framförallt; ta sig en rejäl funderare på om de har valt rätt parti att samarbeta med och ge makt till.”

Statsminister Ulf Kristeersson kommenterar det hela som ”mycket allvarliga uppgifter” under en pressträff med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

– De förefaller ha mycket allvarliga problem på sin kommunikationsavdelning. Jag är extremt mycket emot smutskastning och trollkonton, säger han och fortsätter:

– Jag förväntar mig seriösa svar, att de kan visa vad som har skett. Att de ber om ursäkt om de har smutskastat andra. Det är förtroendeskadligt och riskerar att skada förtroendet för politik i en bredare bemärkelse.

Texten har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV