Radar

”Cordon sanitaire” förbereds i EU

En talesperson för EU:s största grupp EPP uppger att mittenkrafterna i EU-parlamentet kommer att blockera de två nybildade högerextrema grupperna Patrioter för Europa och Europa för självständiga nationer från maktpositioner, en så kallad cordon sanitair. Samtidigt förs diskussioner om hur Sverigedemokraternas EU-grupp ECR ska hanteras.

Enligt uppgifter till Euronews kommer ”Patrioter för Europa” – med Viktor Orbáns Fidesz och Marine Le Pens Nationell Samling (RN) – och ”Europa för självständiga nationer” (ESN) – med Alternativ för Tyskland (AfD) i spetsen sannolikt att uteslutas från maktpositioner i EU-parlamentet.

Pedro López de Pablo, talesperson för EPP, säger till Euronews att samtal förs med den liberala gruppen och vänstergruppen i EU-parlamentet om att blockera de högerextrema partigrupperna i parlamentet.

EPP, Socialister och Demokrater (S&D) och Liberala Förnya Europa – kan tillsammans skapa en majoritet med 400 av de 720 platserna i parlamentet.

Euronews rapporterar även om en enighet att blockera ”Patrioter för Europa” och  ”Europa för självständiga nationer”. Åsikterna går dock isär om hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraternas grupp ”Europeiska konservativa och reformister (ECR)”, som leds av Italiens premiärminister Giorgia Meloni från det postfascistiska partiet Italiens bröder.

ECR har kritiserat planerna på att gemensamt gå ihop för att stoppa högerextrema partier från inflytande. De menar att överenskommelsen diskriminerar 30 miljoner väljare.

Patrioter för Europa, den tredje största gruppen i parlamentet ledd av Jordan Bardella från franska Nationell samling, kräver två av Europaparlamentets 14 vice-ordförandeposter. Något som alltså kan komma att blockeras om mitten- och vänsterkrafterna i EU kan enas.

En anledning till att vänstermitt-grupperna i EU vill stoppa extremhögern från inflytande är en oro över deras proryska hållning. Victor Orbán besökte nyligen Rysslands president Vladimir Putin i Moskva, något som fördömdes av en rad partier för att underminera stödet för Ukraina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV