Radar

Anti-klimatpolitik förenar ny högerextrem gruppbildning

Tomio Okamura

Motstånd mot EU:s klimatpolitik kan förena Europas mest extrema partier i en ny EU-grupp under namnet ”Europa av självständiga nationer”. Det finns fortfarande oklarheter kring vilka partier som kan tänkas ingå, men gruppen skulle innebära ett hem för högerextrema Alternativ för Tyskland, rapporterar källor till Politico.

I måndags bekräftades att Ungerns premiärminister Victor Orbán lyckats bilda Patrioter för Europa och bli EU:s tredje största partigrupp tillsammans med partier främst från den tidigare EU-gruppen Identitet och demokrati. Ett parti som stängdes ute från den gruppen var Alternativ för Tyskland, AfD, efter skandaler kring deras Europaparlamentariker. Parlamentsledamoten Maximillian Krah, hade sagt till en italiensk tidning att inte alla medlemmar i SS var krigsförbrytare. Krahs assistent greps också anklagad för att spioneriet för Kina.

Nytt hem för AfD

Nu har ordföranden för Tjeckiens Frihet och Direkt Demokrati, Tomio Okamura, meddelat att det förhandlas om en nytt hem för Alternativ för Tyskland. Partigruppen ”Europa av självständiga nationer”. Okamura bekräftade att hans parti och AfD kommer att ansluta sig till gruppen som ska tillkännages på onsdagen, rapporterar Politico.

”Vi utnyttjade erbjudanden som var gynnsamma för oss,” sade Okamura på en presskonferens i Prag och fortsatte:

”Partiprogrammet baseras på ideologier mot den gröna given, mot invandringen och islamiseringen av Europa. Vi vill att makten i Bryssel ska återgå till nationerna.”

En källa till Politico uppger att Polens Konfederationen (Konfederacja) och Spaniens Festen är Slut (Se Acabó La Fiesta, SALF), tillsammans med enskilda ledamöter från Grekland och Bulgarien ska ansluta sig till gruppen.

Polens Konfederationen är en koalition vars politik präglas av anti-HBTQ, antifeminism och anti-abort. Deras sex parlamentsledamöter kommer dock från tre olika partier och det är inte självklart att alla av dessa kommer att  ansluta sig.

Spaniens Festen är Slut (SALF), kallar sig själva för ”anti-etablissemang” leds av sociala medieinfluencern Alvise Pérez. Han kan bidra med tre parlamentariker, rapporterar Politico.

Andra som kan komma att ansluta sig är Frankrikes högerextrema parti Återerövring (Reconquête!).

Gruppen skulle om den bildas domineras av AfD med sina 15 Europaparlamentariker.

För att bilda en grupp i Europaparlamentet krävs minst 23 ledamöter från minst sju medlemsländer. Det innebär att SPD och AfD behöver ytterligare ledamöter från fem olika länder.

Bojkottar partier som röstat grönt

Att Tomio Okamura inte velat ansluta sig till den större högerextrema gruppen Patrioter för Europa handlar om EU:s klimatpaket, den gröna given. Även om Patrioter för Europa gjort motståndet mot EU:s klimatpolitik till en kärnfråga så kan inte Okamura förlåta ett partis ställningstagande den förra mandatperioden.

”Jag kan inte vara i en grupp med partier som röstat för den gröna given”, sa han på en presskonferens och syftade på det tjeckiska partiet ANO som är ett av Patrioter för Europas grundare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV