Radar · Basinkomst

Kronofogden: Fler söker skuldsanering

Allt fler söker hjälp från Kronofogden för en skuldsanering, men 65 procent får avslag på sin ansökan.

Under 2023 ökade antalet personer som söker skuldsanering hos Kronofogden med 22 procent jämfört med året innan. Bakom ökningen ligger de ökande levnadskostnaderna för många människor.

Skuldsanering är något man kan ansöka om hos Kronofogden om man har så pass stora skulder att man inte kan betala tillbaka dem inom en överskådlig tid. Förra året var det 31 396 personer som sökte om skuldsanering, vilket är 22 procent fler än 2022.

Hur det ekonomiska läget ser ut skiljer sig geografiskt. Det var fler i Kronobergs län som sökte än exempelvis på Gotland, 33 procent jämfört med 8 procent.

– Många hushåll har det tufft med ekonomin, eftersom kostnaderna för boende, el och mat har ökat snabbt. Det påverkar troligen hur många som ansöker om skuldsanering, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Han tillägger:

– Vi ser också en förändring kring orsakerna bakom ansökningarna. Tidigare angav merparten sjukdom eller arbetslöshet som skäl till ansökan om skuldsanering. I dag är det allt oftare konsumtionsskulder som är orsaken. Det är också betydligt fler unga som söker nu, vilket är oroande.

Hårt arbete krävs

Det är inte alla som beviljas skuldsanering av de som söker, bara 35 procent, de flesta får avslag för att de inte uppfyller kraven.

För att beviljas måste man leva upp till ett antal krav, som exempelvis att man har gjort ansträngningar för förbättra sin situation genom att tjäna mer pengar och leva mer snålt.

– Det är viktigt att snabbt ta tag i sin ekonomi om det börjar bli problem. Skuldsanering är inte en genväg, utan en sista utväg när inga andra alternativ finns. Det krävs hårt arbete för att komma ur sin skuldsättningssituation, där det viktigaste är att starta direkt med de förändringar som måste göras, säger Per-Olof Lindh.

Syre har tidigare rapporterat om att drygt 180 000 barn växer upp i familjer där minst en förälder har en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV