Radar · Politik

Joar Forssell (L) beklagar att civila i Gaza ”gått bort”

Joar Forssell (L) under den utrikespolitiska debatten på onsdagen.

När Liberalernas utrikespolitiska talesperson Joar Forssell kommenterade Sveriges hållning gällande Gaza och Israel i Sveriges radios P1 Morgon under onsdagen tillbakavisade han anklagelser om att den svenska regeringen blundar för lidandet i Gaza.

– Jag har själv och den svenska regeringen har många gånger uttalat en stark sympati för de civila som som har, tyvärr, gått bort eller som det här kriget orsakat stort lidande för, säger han i P1 morgon. 

Hans uttalande har väckt en del reaktioner om eufemismer på X, tidigare twitter. Journalisten och författaren Irena Pozar skriver: ”civila som tyvärr har gått bort” Liberalernas Joar Forssell i P1 just nu, apropå över 20 000 döda i Gaza.”

Forssell upprepade också utrikesminister Tobias Billströms uttalanden om att Israel har rätt att försvara sig, inom ramen för folkrätten, och menade att det yttersta ansvaret för kriget ligger på Hamas. 

– Man vill ju inte släppa gisslan. Hamas verkar ju istället genom att hålla hela den palestinska civilbefolkningen i det här området gisslan också, säger han i P1 morgon. 

Kritik mot vapenindustrin

Under onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen kritiserade Vänsterpartiets Håkan Svenneling regeringen för att inte tala tillräckligt om den humanitära situationen på Gaza. Han ansåg också att Sverige har alldeles för täta militära band med Israel, bland annat genom Försvarsmaktens ramavtal med israelisk vapenindustri.

– Genom avtalet bidrar Sverige direkt till Israels krigföring till Gaza, sade Svenneling enigt TT. 

Tidigare under dagen gick Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ut med en uppmaning om att Sverige bör bryta all militär kontakt med Israel.

I utrikesdeklarationen står bland annat att regeringen anser att ett eldupphör av humanitära skäl är nödvändigt. 

Miljöpartiets Jakob Risberg undrade när regeringen kommer att kräva en permanent vapenvila. Svaret från Tobias Billström var att Israel inte kan krävas på en permanent vapenvila, vilket skulle göra att landet inte kan försvara sig mot Hamas raketbeskjutning.

– Men en humanitär vapenvila är oundgänglig, sade han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV