Ägg från burhöns brukar inte längre säljas direkt för konsumtion, men används fortfarande i olika produkter – där konsumeter inte lika lätt kan välja bort dem. Nu har Axfood, som står bakom bland annat Hemköp och Willys, bytt ut alla ingredienser med burägg.
Arbetet med utfasningen av burägg från bland annat såser, kakor och dressingar har tagit fem år. De första av Axfoods varumärken som blev buräggsfria 2022 var Garant och Eldorado. Nu har buräggen i samtliga varumärken bytts ut. Leverantörer över hela världen har övergått till frigående höns.
– Att säkerställa att alla hundratals varor är fria från burhönsägg är komplicerat och har inneburit ett riktigt detektivarbete under flera år tillsammans med våra leverantörer. Vi har gått ned på detaljnivå och tagit bort allt som kan omfattas, till och med tillsatser som enzymet lysozym, som används som konserveringsmedel i många livsmedel, säger Susanna Wadegård i ett pressmeddelande.
Hela burägg slutade säljas på Hemköp år 2008, på Willys år 2014 och Snabbgross var sist ut, 2021.
World animal protections Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur och livsmedelsindustrin kommenterar:
– Hönor utsätts för mycket stress och lidande i äggindustrin och World animal protection har länge arbetat för att de ska få komma ut ur sina burar. Det är ett viktigt framsteg för hönorna att Axfood nu både har slutat att sälja burägg och burägg som ingrediens i sina egna märkesvaror. Jag hoppas att fler följer det här exemplet. För att få bort burarna i hela EU stödjer vi ett förslag om burförbud för hönor och andra djur i lantbruket, som just nu finns hos EU-kommissionen för beslut, säger hon i ett pressmeddelande.
I EU:s nya djurskyddslag som skulle ha presenterats förra året ingår ett förbud mot burhöns. Tilltänkta kommissionären för hälsa och djurskydd Olivér Várhelyi har uttalat att han ska verka för att förbudet blir verklighet.