Radar · Djurrätt

Danmark fasar ut burar för hönor

Den här synen kan vara ett minne blott i Danmark – om tolv år.

Burar inom äggproduktionen kommer att fasas ut i Danmark, meddelade livsmedelsminister Rasmus Prehn idag. För nyproduktion startar förbudet redan nästa år, medan de producenter som redan har burar får tolv år på sig att ställa om. Alldeles för lång tid, menar Djurens rätt.

– De flesta stormarknader säljer inte längre burägg och konsumenterna väljer ofta andra typer av ägg när de har möjlighet. Med förbud mot produktion av burägg måste vi få med de sista ombord på djurskyddsvagnen, så att produktionen av burägg blir ett minne blott i Danmark, sade livsmedelsminister Rasmus Prehn enligt danska tidningen EffektivtLandbrug samt Jordbruksaktuellt.

Men de nuvarande äggproducenterna kommer att få tolv år på sig att ställa om. Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, är både glad och kritisk.

– Vi firar att hönornas frihet äntligen kommer upp på politikernas agenda i grannlandet! Men samtidigt är jag kritisk till den allt för långa omställningsperioden. Det innebär åtta generationer hönor som fortsatt ska sitta instängda i burar på en yta mindre än ett A4-papper. Det är inte acceptabelt! Här kan Danmark, och följaktligen också Sverige, bättre, säger hon i ett pressmeddelande.

Även i EU ser det ut att bli ett burförbud de närmsta åren, då medborgarinitiativet End the cage age lyft problemet med stor framgång. Men Sverige borde gå före, menar Djurens rätt, som också konstaterar att andelen burhöns nu är nere på 3 procent i Sverige.

– Ett burförbud har ett starkt stöd hos den svenska befolkningen. Sverige kan gå snabbt framåt genom att fatta ett förbud med en omställningsperiod fram till och med 2024. Det är dags att släppa burarna, säger Camilla Bergvall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV