Radar · Miljö

Aktivister ville prata med klimatminister – ”hon smet ut genom bakdörren”

Extinction rebellion (Andreas Nilsson med bebis i knät) och Rebellmammorna väntade på SMHI för att träffa klimatministern.

Klimataktivister försökte på förmiddagen i dag få ett samtal med klimatminister Romina Pourmokhtari (L) under ett inplanerat besök på SMHI i Norrköping.
– Hon smet ut genom bakdörren, men vi har skickat ett brev till henne, säger Andreas Nilsson, Extinction rebellion Norrköping.

Den 13 mars samlades aktivister på SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) för att meddela klimatministern att den klimatpolitik som förs inte är tillräcklig.

– Vi väntade och väntade, och pratade med personal på SMHI, men Romina Pourmokhtari smet ut genom bakdörren. Vi har skickat ett brev till henne, säger Andreas Nilsson, Extinction rebellion Norrköping.

Vad vill ni säga till ministern?

– I brevet skriver vi att vi blir förbluffade och frustrerade när hon säger att hon är på vår sida. Hennes ambition är kanske en annan, men den politik hon driver – som ökar Sveriges utsläpp – är inte att vara på vår sida. Det är tvärtemot det, säger han.

”Jag är på er sida”

Andreas Nilsson syftar på att Romina Pourmokhtari sa ”jag är på er sida” till aktivister från Rebellmammorna vid en tidigare aktion.

”Vi möttes på Naturvårdsverket förra veckan, då vi var där för att protestera mot de kraftiga nedskärningarna på myndigheten och manifestera till stöd för personalen. Snabbt smet du förbi oss när vi sökte kontakt utanför byggnaden, men när du kort därpå väntade på hissen gick det inte längre att undvika ett samtal. Plötsligt säger du ’jag är på er sida'”, skriver Rebellmammorna och Extinction rebellion Norrköping i det öppna brevet.

De menar att politiken ”misslyckats totalt” på klimatområdet. 

”Det är du och ditt parti som gjort avvägningen att det var så viktigt att få SD att ställa sig bakom klimatmålet till 2045 att det var värt att punktera klimatpolitiken i dag och göra om de mer viktiga klimatmålen till ”kontrollstationer”. Medan vi förstår att politik handlar om förhandlingar [..], så håller vi dig och din regering ansvariga för den politik ni för.”

Aktivisterna ställer i brevet till ministern tre krav: tala klarspråk om klimatkrisen, genomför politik som minskar utsläppen och inrätta ett medborgarråd.

Får konsekvenser

– Jag hoppas att ministern lyssnar på budskapet från den expertmyndighet hon besöker i dag. SMHI menar att det behövs åtgärder nu. Redan nu drabbas de redan mest sårbara av klimatförändringarna. Rika länder har enligt Parisavtalet ett ansvar att gå före med utsläppsminskningar, säger Andreas Nilsson.

Han tillhör Extinction rebellion Norrköping och beskriver sig som aktivist, samhällsmedborgare och pappa.

– Jag är som rätt många orolig över att utveckligen går år fel håll och kände att jag behövde göra något, protestera, försöka ändra på en politik som jag tycker är fel, säger han.

I veckan dömdes han till 40 dagsböter, drygt 15 000 kronor, för att han under en aktion mot fossila subventioner 2022 störde trafiken. Det hindar honom inte från att fortsätta.

– Vi som är aktivister vet att det blir konsekvenser, både juridiska och ekonomiska. Vi använder oss av fredlig civil olydnad, som inte ska skada någon, för att väcka opinion om denna livsviktiga fråga. Om något är fel är det mitt ansvar att försöka ändra på det, säger Andreas Nilsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV