Radar · Miljö

Rebellmammor lämnade brev till klimatministern på Naturvårdsverket

Några rebellmammor samlades för en aktion på Naturvårdsverket på måndagen.

När klimatminister Romina Pourmokhtari besökte Naturvårdsverket under måndagen passade några rebellmammor på att lämna över ett öppet brev till henne. De bjöd även på sång och ställde några frågor. 

För andra gången på kort tid samlades rebellmammor utanför Naturvårdsverket idag, i protest mot regeringens klimatpolitik och de neddragningar som nu gör att Naturvårdsverket har tvingats varsla 65 anställda. 

– Vi hade önskat att de istället dubblerat resurserna och lagt det på klimatsatsningar och grön omställning. Vi måste ställa om och förbereda oss på klimatkrisen. För vi är mitt i en klimatkris, det här är inte bara klimatförändringar, säger Sara Sundell, en av rebellmammorna på plats till Syre på telefon. 

En av rebellmammorna håller upp ett plakat med texten ”Tomma ord räddar inte vår jord”.
”Syftet med aktionen var att inleda en dialog med klimatministern, som har varit känd för sin brist på kommunikation med klimataktivister,” förklarar rebellmammorna.
Naturvårdsverket har sin placering på åttonde våningen.
I rebellmammornas öppna brev framför de sin oro över de minskande medlen som har lett till att Naturvårdsverket varslar 10 procent av sin personal, och de ser detta som en del av ett mönster.
Matilda Bergström, en av rebellmammorna, överlämnade brevet till klimatministern.
Nyfikna arbetare på Naturvårdsverket tittar ner på rebellmammorna från sina kontorsfönster på åttonde våningen.
Rebellmammorna bjuder på en sångföreställning.
Rebellmammorna samlas för en avslutande sång utanför Naturvårdsverket. Foto: Kim Richter


Tanken bakom aktionen var att få igång en dialog med klimatministern, som gjort sig känd för att inte föra någon större dialog med klimataktivister. 

– Vi har vid upprepade tillfällen sett hur klimatministern förlöjligar aktiva medborgare genom att hänvisa till oss som några som ”står med plakat och skriker”. Hon vägrar gå med på att möta stora delar av klimatrörelsen och skyller numera sin direkt farliga klimatpolitik på väljarna. Vi är här för att visa att en majoritet av medborgarna tycker att en hållbar framtid är viktigare än billigare bensin, sa Sara Sundell tidigare i ett pressmeddelande. 

Men vid aktionen fick aktivisterna ett kort tillfälle att prata med ministern, något som också filmades i deras livesändning på Facebook. 

Rebellmammorna lämnade över ett brev till klimatmonister Romina Pourmokhtari som besökte Naturvårdsverket idag. Foto: Extinction rebellion.

”Kämpar på”

Videon visar hur Pourmokhtari först går förbi aktivisterna men sedan pratar med några av dem medan hon väntar på hissen. En av rebellmammorna påpekar att hon är orolig för sin barn och barnbarns framtid och att 56 procent av regeringsunderlagets väljare enligt en Sifo-undersökning vill ha en skärpt klimatpolitik, liksom tre fjärdedelar av det svenska folket. 

– Så nu får du köra, sa rebellmamman Katarina Nywall.

– Ja då, det gör vi varje dag. Oj oj oj vad vi bråkar. Det är det vi gör varje dag. Så att, vi kämpar på, säger Pourmokhtari.

– Men vi vill se koldioxidutsläppen gå ner. 

– Ja, det vill vi allihopa. Det kämpar vi för varje dag. Jag hoppas att ni träffar de andra politikerna som inte riktigt kämpar för samma sak också, och drar åt andra hållet. 

– Men du gör det också.

– Ja, jag kämpar för att det ska bli bättre varje dag. Jag är på er sida!

Rebellmamman Elin Olson Vincent tillade att hon hoppas att klimatministern som ung tjej fyller ut kostymen och gör något viktigt med rollen som klimatminister, att det inte bara blir ord.

– Du är så ung och kan göra saker. 

– Självklart, vi kan alla göra saker. Vi kämpar på allihopa. Det är jättefint att få höra er sång och få era brev. Får se här om vi kan lyckas få lite bra diskussioner med Naturvårdsverket nu om hur de ska hjälpa till att hitta lösningar på problemen. Men ingen kan göra det ensam, så även om det är en stor kostym så får vi alla hjälpas åt. Ha det fint!

Del av ett mönster

Rebellmammornas öppna brev har också publicerats av Altinget. Där skriver de bland annat att de minskande medlen som gör att Naturvårdsverket varslar 10 procent av sin personal är en del av ett mönster:

”Länsstyrelsernas anslag till naturvård halveras. Miljödepartementet är nedlagt. MSB:s anslag för klimatanpassning har kapats med en tredjedel. Arbetet med de globala målen för ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet i Agenda 2030 monteras systematiskt ned. Allt av din SD-styrda regering.”

De lyfter också att de tar illa upp när hon i SVT:s program 30 minuter talar om klimataktivister som  de som står med ”plakat och skriker”, men att de samtidigt kan förstå att hon vill ”distansera sig från demonstrerande mödrar när du ska sitta vid förhandlingsborden”.

”Men klimatministern, miljön, klimatet och rättvisan tycks idag förlora närapå varje politisk prioriteringsstrid! Mer skog ska huggas ned, bränslepriserna sänkas. Tåget får mindre pengar, flyget mer. Konsumtionen ska öka, köttproduktionen likaså”, fortsätter de. 

De avslutar brevet med att uppmana klimatministern ”att agera kraftfullt och skyndsamt, för en bred palett av tomma ord räddar inte våran jord”. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV