Radar

Alice Bah Kuhnke: ”Visst behöver vi kompromissa”

Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke var Miljöpartiets toppnamn i EU-valet. Hon har redan arbetat i Bryssel sedan 2019, där hon bland annat sitter i den gröna gruppens styrelse i parlamentet. I en intervju med Fempers beskriver hon arbetet som envist, tufft och mer utsatt när ytterhögern växer.

– Det är utsatt ur det perspektivet att om man som jag inte sitter tyst, utan höjer rösten och skriver fram förslag, så blir jag ju också ett tydligt hot mot deras idéer. Så det är mycket hårda ord och arga blickar. Å andra sidan, det är så hela mitt liv har sett ut, säger Alice Bah Kuhnke till Fempers och tillägger:

– Och det känns som att det är min uppgift att vara den som säger emot och visar på andra möjligheter – att en annan värld är möjlig.

Hon beskriver hur den gröna gruppen har lyckats påverka majoriteten att driva en mer hållbar politik. 

– Visst behöver vi kompromissa, och det som görs är inte tillräckligt, men samtidigt blir det lite bättre än om vi inte alls hade suttit vid bordet, säger hon till Fempers.

– Som miljöpartist, oavsett vara man jobbar – kommunalt, nationellt eller i EU-parlamentet – så handlar det om att ha kunskap om vetenskapen, och till exempel veta hur mycket vi måste minska utsläppen, och samtidigt möta motstånd av en majoritet av politiker från framförallt högern, men också Socialdemokraterna, som inte vill göra det som vetenskapen säger att vi måste göra för att rädda den här planeten.

Alice Bah Kuhnke tycker att motståndet mot en progressiv klimat- och miljöpolitik har hårdnat under de senaste två åren, skriver Fempers. 

– Faktum är att en enad vetenskap pekar tydligt på att vi är i en klimatkris och att vi måste minska utsläppen, trots det har en stor höger- och extremhögergrupp i EU-parlamentet allt tydligare försökt försvåra arbetet eller till och med vägrat allt som har med klimat och miljö att göra. Det har ju varit oerhört frustrerande och har känts hopplöst emellanåt. Men det är där vi är, säger hon till Fempers.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV