Radar · Politik

Miljöpartiet går starkt framåt – SD tappade

jublande miljöpartister vid valet

Med nästan alla röster räknade är det klart att de rödgröna partierna går framåt i årets EU-val. Socialdemokraterna blev störst med 24,9 procent av rösterna och vände den negativa trenden genom att växa. Miljöpartiet fick 13,8 procent och Vänsterpartiet 11 procent, rapporterar Valmyndigheten.

Vad det gäller högerpartierna firar Moderaterna att de blev näst största parti med 17,6 procent. Liberalerna, som låg illa till inför valet, växer marginellt till 4,4 procent av rösterna. Centerpartiet backade till 7,3 procent, backade gjorde även Kristdemokraterna till 5,7 procent.

Valet stora förlorare var Sverigedemokraterna som minskade för första gången i ett val. Det svaga resultatet 2024 på 13,2 procent innebär att partiet blir fjärde största och hamnar bakom Miljöpartiet.

Övriga småpartier tog tillsammans 2,2 procent.

De grönröda partierna gör ett starkt val i hela Norden, till skillnad från övriga EU, där högern och extremhögern går framåt. Fortsatt är det fortfarande en majoritet för de tre mittengrupperna i EU-parlamentet: konservativa EPP, liberala RE och socialdemokratiska S&D, med 407 av de 720 mandaten, skriver TT.

Det betyder att nuvarande kommissionsordförande Ursula von der Leyen sitter relativt säker på sin post.

Partiernas andel av rösterna i valet till EU-parlamentet när 6 055 av 6 589 valdistrikt är räknade. Grafik: Anders Humlebo/TT
Partigruppernas mandat i EU-parlamentet, preliminärt resultat kl 23.25. Grafik: Anders Humlebo/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV