I dag upphävde en domstol i Haag den dom som tvingade oljebolaget Shell att minska sina utsläpp.
– Det visar hur viktigt det är att hålla utsläppare ansvariga, säger Ida Edling från föreningen miljöjuristerna.
En uppmärksammad klimatdom mot Shell upphävdes i dag av en appellationsdomstol i Haag. Det var 2021 som oljebolaget fälldes efter att klimataktivister i Holland stämt företaget. Då hade Shell 2021 dömts till att minska sina produktionsutsläpp med 45 procent till 2030. Shells överklagan togs upp i våras och i dag avfärdade appellationsdomstolen i Haag hela domen.
– Det är såklart oerhört tråkigt att domstolen dömer till Shells fördel. Det visar verkligen på den stora förmåga som stora företag har när det kommer till att processa i domstol, och hur viktigt det är att hålla dessa utsläppare ansvariga, säger Ida Edling från föreningen miljöjuristerna och talesperson för nätverket Aurora vars stämning av svenska staten Syre rapporterat om.
Bakom stämningsansökan mot Shell stod Jordens vänner Nederländerna och domen kallades historisk i klimatsammanhang, och spåddes bli vägledande. På sin hemsida skriver Milieudefensie, som den holländska grenen av Jordens vänner kallar sig, att de är ”chockade över dagens dom”:
– Det är ett bakslag för oss, för klimatrörelsen och för miljontals människor runt om i världen som oroar sig för sin framtid. Men om det finns en sak att veta om oss så är det att vi inte ger oss. Det här bakslaget kommer bara att hjälpa oss att bli starkare. De stora utsläpparna är mäktiga. Men förenade har vi som folket makt att förändra dem, säger organisationens vd Donald Pols.
Stort genomslag
Enligt domstolen var Shell redan på väg att uppfylla de mål som krävs för sina egna utsläpp, och man ansåg även det vara oklart ifall krav på minskade utsläpp som företagets produkter orsakar skulle vara till någon nytta i kampen mot klimatförändringar, rapporterar Reuters.
Domen innebär dock inte att klimatrörelsen är tillbaka på ruta ett, förtydligar Milieudefensie. Domen från 2021 har haft stort genomslag och enligt domaren har Shell fortfarande ett ansvar för att minska sina utsläpp, även om de inte längre har någon rättslig skyldighet att göra det. Vidare påminner organisationen om de otaliga klimatprocesser som inletts runt om i världen mot företag och regeringar, och om den EU-lagstiftning enligt vilken företag måste anpassa sin verksamhet till Parisavtalet.
Enligt Ida Edling var fällandet av Shell 2021 en banbrytande dom som förde klimatrörelsen in på en väg där man ställer även företag till svars, och inte bara stater. Att klimatrörelsen sedan inte alltid får rätt i domstol menar hon tydligt visar hur viktigt det är att fortsätta kampen.
– Klimatrörelsen är global och vi lär oss hela tiden. Varje nytt fall stärker och inspirerar rörelsen, så också den här processen. Jag vill understryka att det vi gör det här årtiondet är avgörande för att förhindra en klimatkollaps. FN:s klimatpanel har sagt att det behövs en omställning av aldrig tidigare skådat slag före 2030. Då duger det inte att aktörer som Shell har så här mycket makt, säger Ida Edling.
Artikeln har uppdaterats 10.35 med kommentarer från Milieudefensie. Omarbetad ingress. Uppdatering med kommentar från Ida Edling 12.49