Radar · Politik

V breddar sig och siktar på rödgrön regering 2026

Nooshi Dadgostar

Under söndagen avslutades Vänsterpartiet sin fem dagar långa partikongress och antog sitt nya partiprogram. Partiledare Nooshi Dadgostar beskriver det som en breddning och ett steg på vägen mot en ren rödgrön regering 2026. 

– Vi har tagit flera steg framåt i vårt förändringsarbete, sa Nooshi Dadgostar i sitt avslutande tal under söndagen. 

Dagarna har inneburit många diskussioner om partiets nya partiprogram, som förnyats för första gången på 20 år. Det ursprungliga förslaget stötte på en hel del kritik, och flera av de ursprungliga formuleringarna har modifierats i den text som man nu kommit överens om. Bland annat kom paragrafen om att V är ett socialistiskt, feministiskt parti på ekologisk grund tillbaka.

– Vi har fattat viktiga strategiska beslut som tar vänsterpartiet i en ny riktning. Och förändringsarbetet har nu gett oss ett bredare, starkare, bättre vänsterparti, som vi behöver vara för att på bästa sätt kunna ta dagens fajter. V står på en solid ekologisk grund. Vi är socialister, feminister och antirasister, sa Dadgostar.

Kongressen gästades också av Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, som höll ett tal till ombuden, något inte inträffar så ofta. Det hela kan ses som en tydlig signal om ett närmande mellan partierna. 

– Det är naturligtvis ett besked om att vi behöver samarbeta med andra partier för att bli av med den här regeringen. Det var få saker i hennes tal som vi inte skulle kunna samarbeta om, sa Dadgostar till nyhetsbyrån TT. 

I sitt avslutande tal förtydligade hon också målet framåt. 

– I valet 2026 är det första gången på 20 år som vi har goda chanser att bilda en riktig rödgrön regering bestående av S, V och MP. Det ska vi uppnå. 

En av de tydligaste förändringarna som partiet skrivit in är att släppa det skarpa kravet på att Sverige ska lämna EU. Det ska nu ses som en sista utväg om det inte skulle gå att bedriva vänsterpolitik i EU. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV