Radar · Politik

V släpper krav på att lämna EU och säger nej till ny kärnkraft

Vänsterpartiets kongress.

Under Vänsterpartiets kongress som pågår i dagarna har man bland annat enats om att släppa sitt krav på att Sverige ska lämna EU. Samtidigt ska man vara "den suraste Natomotståndaren" och säga nej till ny kärnkraft.

Omröstningen under lördagen var en del i av vad det ska stå i partiets nya partiprogram. Förslaget som röstades igenom innebär en hållning där utträde ur EU ses som ett sista alternativ om den politiska utvecklingen gör det omöjligt att driva vänsterpolitik.

Frågan om Nato lyftes också. Förslaget till nytt partiprogram skrevs innan Sverige blivit medlem, och partiet landade till sist i att arbeta för att Sverige ska vara en motvikt till Nato med siktet att lämna Nato.

– Vänsterpartiet måste vara den suraste Natomotståndaren och samtidigt vara den konstruktivaste kärnvapenmotståndaren, sa Håkan Svenneling, V:s utrikespolitiska talesperson, enligt TT.

Vapenexporten var en punkt som först inte nämndes alls i förslaget till partiprogram. Men till sist enades man om att få in en skrivning om att vapenexport ska förbjudas till diktaturer, krigförande stater och regimer som begår brott mot de mänskliga rättigheterna, vilket i praktiken är det partiet driver idag.

Under fredagen röstades det också igenom att Vänsterpartiet kommer att verka för att få till en så kallad ”Lex Tesla” i EU. Detta efter att det visat sig att Tesla i Sverige använt sig av arbetare från andra länder under konflikten med IF Metall. Detta vill Vänsterpartiet sätta stopp för genom att ändra i EU:s så kallade utstationeringsdirektiv, så att man inte ska kunna flytta arbetstagare mellan EU:s länder för att bryta en konflikt på arbetsmarknaden.

Ytterligare en fråga som det röstades om under fredagen var kärnkraften. Inför kongressen så nämndes inte kärnkraften i förslaget till nytt partiprogram. Men flera motioner har kommit in med krav på tydligare formuleringar. När frågan var uppe för omröstning så vann en av motionerna mot programkommissionens förslag och därför kommer det nu stå i det nya partiprogrammet att V avvisar planer på att bygga ut kärnkraften.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV