Radar · Djurrätt

Färre djur i svenska djurfabriker 2023

Antalet slaktade djur minskade 2023, en framgång enligt Djurens rätts Camilla Bergvall.

Ny statistik från Jordbruksverket visar att 2023 minskade antalet slaktade kycklingar och grisar, skriver Djurens rätt i ett pressmeddelande och riksordföranden Camilla Bergvall kallar det en framgång.

Statistiken visar att fjolåret hade lägst antal djur i djurindustrin sedan 2019, en minskning med nästan 2,5 miljoner djur från 2020. Både slaktsiffrorna för grisar och kycklingar var lägre och färre än 110 miljoner kycklingar fick sätta livet till.

− Det går långsamt, men det går åt rätt håll! Det här visar att Djurens rätts ihärdiga arbete för att montera ned djurfabrikerna gör skillnad, och hur viktigt det är att stå upp för de djur som är flest och har det sämst, säger Camilla Bergvall i uttalandet.

Enligt Djurens rätt har skandaler i kycklingindustrin, som Syre har skrivit om, lett till nedgången, tillsammans med höga foderpriser och minskad efterfrågan på kött från turbokycklingar.

Djurrättsorganisationen uppger att de har beräknat antalet djur utifrån Jordbruksverkets statistik om animalieproduktion 2023 och lantbrukets djur i juni 2023.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV