Radar · Djurrätt

Skräckfilmer från svensk kycklingindustri

Det granskade företaget står bakom 99 procent av den svenska kycklingindustrin, enligt Djurrättsalliansen.

I Uppdrag granskning den 1 november visas missförhållanden i djurhållningen hos kycklingavelsföretaget Aviagen.
– Vårt avslöjande visar under vilka miserabla förhållanden avelsdjuren lever och dödas, säger Malin Gustafsson, Djurrättsalliansen.

I avsnittet kallat Kycklingens pris granskas kycklingaveln i Sverige. Genom videoklipp växer bilden fram av skadade och sjuka hönor och tuppar som avlivas med olagliga metoder utan bedövning vid Aviagens anläggningar i Sverige, rapporterar SVT nyheter.

En person från Djurrättsalliansen har arbetat undercover, och filmat. Organisationens talesperson, Malin Gustafsson, beskriver i ett pressmeddelande kycklingar som hålls på svältdiet och sjuka djur som självdör.

– Vårt avslöjande som visar under vilka miserabla förhållanden avelsdjuren lever och dödas har väckt starka reaktioner. Men i samhällsdebatten diskuteras huvudsakligen inte grundfrågan. Ska vi verkligen utsätta djur för det här över huvud taget? Hur vi människor behandlar andra djur är en av vårt tids största orättvisor och vi menar att det, precis som i vilken rättvisefråga som helst, handlar om att förtrycket inte borde ske alls. Därför borde djurindustrierna stänga ner och vi människor sluta äta djur, säger hon.

Aviagen Swechick står bakom 99 procent av den svenska kycklingindustrin och stor del av den europeiska, enligt organisationen.

Aviagens Europachef Patrick Claeys kallar bilderna ”chockerande”, uppger ATL.

”Vi är uppriktigt ledsna över att detta har hänt på våra svenska gårdar och vi är mycket besvikna över att misslyckats med att ta hand om våra fåglar.”

Att den tidigare vd:n Thomas Carlson fick sluta är ett spel för gallerierna, enligt Djurrättsalliansen.

– Att vd:n får gå kommer tyvärr inte förändra någonting för djuren utan är ett sätt att lägga locket på för en fortsatt diskussion om hur djuren behandlas, säger Malin Gustafsson.

Läs mer:

Omfattande djurskyddsbrister på kycklingslakteri i Sölvesborg

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV