Radar · Basinkomst

Parti för ”basinkomst” vann i Sydkorea

Demokratiska partiet har fått majoritet i Sydkoreas parlament.

Demokratiska partiet får majoritet i parlamentet i Sydkorea. Deras ledare har länge förespråkat basinkomst och ett av deras vallöften är att införa ”basinkomst” vid födseln.

”Basinkomsten” handlar om klumpsummor som alla nya bebisar ska få och som ska kunna täcka kostnaderna för barnet, kanske ända upp till studietiden. Syftet är att tackla de låga födelsetalen i landet, rapporterar The Chosun Daily

Men Demokratiska partiets partiledare Lee Jae-myungs främsta mål är också att minska de ekonomiska klyftorna.

– De styrande och oppositionella partierna måste gå samman för att övervinna krisen för konsumenternas ekonomiska förhållanden, säger han, rapporterar Reuters.

Presidenten är kvar

Även om Demokratiska partiet vann parlamentsvalet kommer den sittande presidenten Yoon från konservativa Folkets maktparti fortfarande styra landet i ytterligare några år. Men att demokratiska partiet får stor majoritet i parlamentet innebär att presidenten får minskad eller ingen makt i parlamentet, enligt vissa experter. Andra håller inte med och säger att Yoon fortfarande har många politiska spakar att dra i, rapporterar AP.

Ett annat problem för Yoon är att han nu riskerar att ställas inför en riksrättsprocess, eftersom han anklagas för att ha försökt påverka en brottsutredning, rapporterar Sveriges radio.

Av de 300 platserna i parlamentet beräknas Demokratiska partiet få 175, skriver Reuters, men enligt AP beräknas de vara 185. Folkets maktparti, får tillsammans med sitt stödparti 108. Exakta antalet platser är ännu inte klart, enligt Reuters.

Basinkomstförespåkare

Sedan länge förespråkar Demokratiska partiets ledare Lee Jae-myung, en riktig basinkomst, alltså där invånarna får en summa pengar regelbundet, utan att det ställs några behov- eller redovisningskrav för att få dessa. ​​Under sin tid som guvernör i Gyeonggi-provinsen införde han flera projekt med basinkomst, med lyckade resultat, vilket Syre rapporterat om tidigare

När han för två år sedan ställde upp i presidentvalet med löftet om att införa en basinkomst i hela landet tappade han dock stöd efter att det blev tydligt för väljarna att den universella basinkomsten skulle finansieras bland annat genom en ny markskatt. 

I Sydkorea finns även ett basinkomstparti. I januari i år gick deras partiledare ut med att Basinkomstpartiet gärna ingår i en koalition med demokratiska partiet, för att få bort Folkets maktparti. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV