Glöd · Debatt

Gaskammare för djur borde ge obehagliga associationer

Grisar trängs innanför ett galler.

Sverige upprätthåller det globala slaktvansinnet. Redan för 500 år sedan förutspådde renässanskonstnären Leonardo da Vinci att tiden ska komma när man ska se mord på djur på samma sätt som man nu ser på mord på människor.
Idén om att djurindustrin skulle vara essentiell är värd att fundera över. När ska slaktvansinnet prövas som mänsklighetens brott mot Djurligheten, frågar sig konstnären Eva Stjernswärd.

Uppdatering 2024-07-12 08:58: Den här debattartikeln har tillfogats ändringar.

Ett svenskt företag lanserar gaskammare med kvävgas. Med en ljuv porträttbild av en ung kvinna med en levande höna i famnen, likt Madonnan med barnet, för att invagga trygghet på vägen till slaktfrälsning, marknadsför företaget metoden. Dödandet illustreras däremot bara med en infantil teckning som avslöjar hyckleriet i hela branschen.

Eftersom djurindustrin samvetslöst kan tränga ihop groteskt stora besättningar som grogrund för virusutbrott utökas ”nischen” för massdödande. Kanske landsbygdsministern inför AI-slakt och gaskammare stora som atomkraftverk lika lätt som drönare för vildsvinsjakt och halvautomatvapen?

”En nations storhet och dess moraliska framsteg kan bedömas av hur dess djur behandlas.” Mahatma Gandhis bevingade ord störtar Slaktsverige 2024 ner i avgrunden. Landsbygdsminister Peter Kullgrens ministerstyre är en moralpolitisk tillbakagång för både djur och människor eftersom LRF får disneyfiera svensk djurhållning i maskopi med köttbranschen som grönmålar den blodiga verkligheten och döljer djurplågeriet.

I Nazityskland lurades en gång människor till att tro att boskapsvagnar som transporterade människor till ”läger” gällde arbete. Experiment med metoder för massdödande har redan gjorts. På människor. Trots att avrättning med gas och dess fasansfulla effekter på människor före och i dödsögonblicket har bevittnats av dem som av nazisterna tvingade att arbeta vid gaskamrarna under Förintelsen används idag plågsam gas för att ”bedöva” och döda djur. En viktig skillnad mellan Förintelsen och dagens djurindustri är dock att nazisterna bedrev en medveten utrotningspolitik.

Koldioxidgas, som plågar 2,7 miljoner grisar varje år innan slakt, fräter på slemhinnorna, gör ont att inandas, orsakar hjärtrubbningar och ger högsta möjliga nivå av rädsla och ångest enligt SLU, som redan 2017 ville förbjuda den plågsamma och utdragna metoden. Hönsfåglar och minkar misshandlas på liknande sätt. Jordbruksverket ignorerar SLU och svarar att ekonomisk vinning prioriteras.

”Human slakt” bygger på våldsideologi. Frågan om vem man dödar, kan inte ställas eftersom djuren anonymiseras redan vid födseln med nummer i likhet med nazisternas nummertatueringar på mänskliga fångar. I ett blodigt, stinkande inferno, väl dolt för allmänheten styckas levande varelser till oigenkännlighet. Inplastade på matmarknader ligger kroppsdelarna där, kalla som gravstenar. Över 120 miljonerna djur dödas varje år i Sverige för att köttfrosseriet ska fortsätta som McDonaldiserad köttpornografi åt ”folket”.

Förintelsen mot människor stoppar oss inte från att i dag bedriva massmord på djur. Den judiske nobelpristagaren i litteratur Isaac Bashevi Singer skrev: ”I förhållande till dem är alla människor nazister; för djuren är det ett evigt Treblinka.” Djurens förintelse har industrialiserats och stöds politiskt trots upprepad misär och vanvård. Vissa djur ”levereras” smutsiga och undernärda, ja till och med dräktiga. De skadas och stressas under mardrömslika transporter och skjuts vid ankomsten om de inte själva kan stappla in i dödsfabriken trots elektriska påkar och slag med kedjor. Tremånaders lamm, unga grisar och kycklingar krokas upp levande för ”avblodning”. Livsmedelsverket och länsstyrelser får in så många anmälningar om djurplågeri att de idag mörkar informationen att nio av tio slakterier bryter mot djurskyddslagen.

Kullgrens Livsmedelsstrategi är systematiserat våld med gas, koldioxid, elchocker, stick i halsen, skållning, mekanisk halshuggning eller bultpistol i pannan för djuren.
Svensk djurskyddslag skyddar affärsstrategin – inte djuren.

Som konsumtionssamhällets dolda bödlar i korvlandet Sverige, härdas en yrkeskår att arbeta i en stinkande, bullrig, smutsig miljö i blod och avföring för att döda skräckslagna djur vilket kräver känslomässig avtrubbning. Psykiska men, post-traumatisk stress och arbetsolyckor för slakteriarbetare uppges inte på innehållsetiketten Svenskt Kött, lika lite som AGA-koldioxid, djurens kortisolnivå och dödsångest.

Området för den mänskliga själens utveckling krymper i förtryckande system som slaveri, kvinnoförtryck, prostitution och djurindustri som alla styrs av en gemensam faktor: våld. Ingen vill vara någons slav. Ingen kvinna vill bli misshandlad eller våldtagen.
Inget djur vill dö.

Tiden för Leonardo da Vincis förutsägelse borde vara nu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV