Radar · Basinkomst

Vallöftet: ”Basinkomst” vid födseln

Lee Jae-myung.

Just nu pågår valet till parlamentet i Sydkorea, där Demokratiska partiet – ett av de två största partierna – vill införa en ”basinkomst” som delas ut vid födseln. 

”Basinkomsten” handlar om klumpsummor som alla nya bebisar ska få och som ska kunna täcka kostnaderna för barnet, kanske ända upp till studietiden. Syftet är att tackla de låga födelsetalen i landet, rapporterar The Chosun Daily. Men Demokratiska partiets partiledare Lee Jae-myungs främsta mål är också att minska de ekonomiska klyftorna.

Sedan länge förespråkar han riktig basinkomst, alltså där invånarna får en summa pengar regelbundet, utan att det ställs några behov- eller redovisningskrav för att få dessa. ​​Under sin tid som guvernör i Gyeonggi-provinsen införde han flera projekt med basinkomst, med lyckade resultat, vilket Syre rapporterat om tidigare. När han för två år sedan gick till val på att införa en basinkomst i hela landet tappade han dock stöd efter att det blev tydligt för väljarna att den universella basinkomsten skulle finansieras bland annat genom en ny markskatt. 

I Sydkorea finns även ett basinkomstparti. I januari i år gick deras partiledare ut med att Basinkomstpartiet gärna skulle ingå i en koalition med demokratiska partiet, för att få bort nuvarande konservativa People Power Party (PPP). 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV