Glöd · Debatt

Slutreplik: ”Artbevarande sker bäst i naturliga habitat”

En schimpans i bur.

Organisationer som drivet reservat i Afrika och Asien är att föredra framför djurparker som håller djuren instängda, skriver Johanna Månsson i den här slutrepliken till World Animal Protection Sverige.

DEBATT.

Hej World Animal Protection Sverige!
    
Tack för ni tog er tid att besvara mitt öppna brev, men jag är redan medveten om att er organisation graderar djurparker som mer eller mindre djurvänliga, och det låter faktiskt som att ni står bakom ”nödvändigheten” att hålla djur i fångenskap. Trots detta finns det likväl inte några djurvänliga djurparker sett ur de icke mänskliga djurens perspektiv. 

Exempelvis ville nog inte Linda, Torsten, Santino och Manda – tills de avrättades – agera ambassadörer åt sin art och de överlevande schimpanserna på Furuviksparken. Maria-Magdalena, Tjobbe och Selma, hurrar nog inte över det faktum att de fortfarande befinner sig på brottsplatsen … 

Artbevarande sker bäst i de vilda djurens naturliga habitat. Organisationer såsom Sheldrick Wildlife Trust, som bland annat hjälper föräldralösa elefanter i Kenya och Damian Aspinalls organisation, som driver flera reservat i Afrika och Asien där djurparksdjur får ett nytt liv, är att föredra framför ”djur i bur”-verksamheter. 

Att WAPS försvarar att djur hålls i fångenskap för artbevarandearbetet är anmärkningsvärt. Det är bara att gå till dokumentären Djurparkskriget, där EAZA (Den europeiska djurparksorganisationen)
är tydliga med att de inte har några planer på att släppa ut hotade arter i sina naturliga habitat. Däremot försöker de utesluta Damian Aspinall, som har två egna djurparker, men samarbetar väl med lokala förmågor och har som ambition att förvilda individerna!

Så istället för att lägga fokus på att vägleda allmänheten och få djurparker att bli mer ”djurvänligare” via er djurparksguide, hade tiden kunnat läggas på att utforma en guide över seriösa organisationer, som bedriver bevarandearbete på plats, inklusive olika tips på hur vi privatpersoner hade kunnat stödja dessa aktörer.

Jag hävdar alltså fortsatt att er djurparksguide är bristfällig, då ni bland annat inte informerar om att djurindivider avlivas årligen i djurparker. Märkligt, när ni likt mig ser allvarligt på avlivningar på djurparker. Jag är tacksam att Djurrättsalliansen granskat och publicerat just den informationen till allmän beskådan.

Jag håller även fast vid att allmänheten inte bör stödja djurparker, mycket på grund av att bevarandearbetet mest är ett spel för galleriet. Det ligger inte heller i ett vilt djurs intresse att lära sig att interagera med ”djurskötare”/människor eller ha nära kontakt med besökare, oavsett tillvägagångssätt. Och oavsett vad är det aldrig djurvänligt att inseminera en elefantko – åtminstone utifrån hennes synvinkel – för ”bevarandearbetet”.

Läs tidigare inlägg i debatten:

Det finns inga djurvänliga djurparker

Replik: Djurparker kan vara mer eller mindre djurvänliga

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV