Glöd · Debatt

Replik: Djurparker kan vara mer eller mindre djurvänliga

En simmande sköldpadda i ett akvarium.

Djurparker kan vara en akut nödlösning för de djur som har svårt att klara sig i naturen. De kan också spela en viktig roll i bevarandearbetet, skriver Sandra Jönsson och Lina Dahl från World Animal Protection Sverige i ett svar på Johanna Månssons kritik av deras Djurparksguide.

DEBATT.debattplats i Syre den 1 juli anser Johanna Månsson att World Animal Protections Djurparksguiden.se är ”mycket bristfällig”, eftersom det inte finns några djurvänliga djurparker. Debattören tar särskilt upp tre områden: närkontakt med vilda djur, bevarandearbete och avlivning av djur.

Först vill vi tydligt klargöra att World Animal Protection inte påstår att någon av de 21 granskade djurparkerna är djurvänlig. Vi påpekar tvärtom att djurparker alltid ofrånkomligen innebär en mer eller mindre onaturlig tillvaro för vilda djur.

Men för de djur som av någon anledning har svårt klara sig i naturen kan djurparker vara en akut nödlösning, förutsatt att varje individ kan ges ett gott liv. Djurparksguiden.se är därför en vägledning för hur både djurparksbesökare och djurparker kan bli djurvänligare.

När det gäller närkontakt med vilda djur ser vi mycket allvarligt på att besökare får komma så nära vilda djur att de kan klappa, plocka upp eller ta selfies med dem. Det är inget som djuret i fråga självt får välja och är dessutom förenat med risker för alla inblandade. Att prova på att arbeta som djurvårdare är inte riktigt samma sak – om det sker under noga kontrollerande former med djurvårdare och djurs och människors säkerhet och välmående i fokus och utan närkontakt med vilda djur.

Bevarandearbete är ett viktigt arbete nu när vi lever mitt i en pågående artkris och måste hjälpas åt för att vända den trenden. Därför måste djurparkerna snabbt utvecklas till väl fungerande arenor som förenar bevarandearbete med djurvälfärd. Det är inte elefanter, schimpanser eller delfiner som ska bevaras här i Norden, utan arter som kortsiktigt kan få skydd i en djurpark med en anständig tillvaro även under vintermånaderna.

Vi håller med Johanna Månsson om att slentrianmässig avlivning är ett allvarligt problem, som djurparkerna måste göra något åt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV