Radar · Politik

Tidigare MP-topp kandiderar för Folklistan

Sara Skyttedal och Jan Emanuel presenterade Folklistans toppnamn inför EU-valet, däribland före detta miljöpartisten Peter Söderlund.

Det nya partiet Folklistan har presenterat namn på vilka kandidaterna blir inför EU-valet. Bland dem finns Peter Söderlund som tidigare har suttit i Miljöpartiets partistyrelse. MP:s partisekreterare Katrin Wissing skriver till Syre att hon förväntar sig att han lämnar partiet under dagen.

Folklistan är det nya politiska kärleksbarnet mellan tidigare kristdemokraten Sara Skyttedal och tidigare socialdemokraten Jan Emanuel. Presenterat som ett alternativ till den klassiska partipolitiken, söker de nu svenskarnas röster inför EU-valet, bland annat med krav om mer självbestämmande för Sverige.

Ett av de tio förslag som Folklistan vill driva är en reformering av asylrätten.

– Asylrätten gör att de personerna som har ekonomi, och de möjligheter som det krävs för att kunna betala en flyktingsmugglare för att ta sig över hav, har skapat en enorm orättvisa, säger Jan Emanuel vid en presskonferens, rapporterar Aftonbladet.

Han har nu gått ur Socialdemokraterna efter att partiet krävt det.

Förutom ”Sverige först” har inte Folklistan någon gemensam politik utan går till val med en öppen lista där varje företrädare representerar sig själv.

Miljöpartist på listan

Bland namnen som presenterades återfinns även Peter Söderlund, som tidigare har suttit i Miljöpartiets partistyrelse och som är en av grundarna till organisationen Kriminellas revansch i samhället (KRIS).

Peter Söderlund (mitten) var med och grundade Kris och X-cons, nu kandiderar han för Folklistan. Arkivbild. Foto: Leo Sellén /TT

Peter Söderlund petades från partistyrelsen 2015 och var då besviken. Till Expressen berättade han att han trodde att det var på grund av hans bakgrund som vit, medelålders man med kriminellt förflutet.

– Miljöpartiet har stor öppenhet men man har gjort uttalanden om den vita medelålders mannen. Och jag är ju det. Jag har inte alla fördelar med mig, sade han.

Så sent som till riksdagsvalet 2022 kandiderade han för en plats med Miljöpartiet. Han berättade då till SVT:s valkompass att han varit politiskt aktiv sedan 2009 och att han brinner för ”föreningar och folkrörelser oberoende på politiskt intresse”.

Oklar medlemsstatus

När man går in i dag på Peter Söderlunds profil på Miljöpartiets webbplats visas dock ett felmeddelande.

”Det är inte förenligt att kandidera för ett annat parti och samtidigt vara medlem hos Miljöpartiet. Jag förväntar mig att han lämnar under dagen,” skriver Katrin Wissing, partisekreterare, i ett sms till Syre.

Peter Söderlund kommer nu att representera Folklistan på plats nummer fem i EU-valet.

Jan Emanuel berömde Peter Söderlund vid presskonferensen:

– Peter har dedikerat sitt liv åt att hjälpa människor bort ifrån missbruk och kriminalitet, säger Jan Emanuel, rapporterar Aftonbladet.

Finansieringen av partiet kommer direkt från Jan Emanuels ficka, något som han tror kommer bli hans livs sämsta affär, berättar han för TT.

Texten har uppdaterats med kommentar från MP

Fakta: Folklistans sex toppnamn

Jan Emanuel, välfärdskapitalist och tidigare socialdemokrat.

Sara Skyttedal, EU-parlamentariker, tidigare för Kristdemokraterna, numera politisk vilde.

Hans Palo, socialdemokrat från Övertorneå med facklig bakgrund.

Amilia Stapelfeldt, politisk influencer med bakgrund i Moderaterna.

Peter Söderlund, grundare av Kriminellas revansch i samhället (Kris), riksordförande för X-Cons Sverige och som tidigare satt i Miljöpartiets partistyrelse.

Håkan Wretsell, tidigare kristdemokrat, som startat det lokala partiet Bättre Vellinge.

Källa: Syre/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV