Radar · Politik

Skyttedal och Emanuel toppar nya partiet Folklistan

Sara Skyttedal presenterade Jan Emanuel Johansson som nytt toppnamn för partiet Folklistan inför EU-valet under högerdebattören Henrik Jönssons program ”100%”.

Den tidigare KD-politikern Sara Skyttedal gick förra veckan ut med nyheten att hon har startat ett nytt parti, Folklistan. Nu är det klart att hon får sällskap av den tidigare Socialdemokraten Jan Emanuel, rapporterar Expressen.

Sara Skyttedal är EU-parlamentariker men fungerar nu som politisk vilde. Det var i februari som hon lämnade Kristdemokraterna, efter att Alice Teodorescu Måwe tagit hennes plats som toppnamn.

Jan Emanuel har gjort sig känd för sin frispråkighet och för att ha skapat sig en förmögenhet på välfärdsbolag.

I ett gemensamt uttalande skriver de:

”Vi är Folklistan. Vi är inget parti. Vi är en valsamverkan mellan människor med olika politisk bakgrund från höger till vänster som har tröttnat på hämmande partikulturer och partipiskor”, rapporterar Expressen.

Trötta på partipolitiken

En gemensam nämnare verkar vara att de är trötta på sina respektive partier. Där Sara Skyttedal petades efter en intern maktstrid med partiledaren Ebba Busch, har Jan Emanuel klagat i medier på att han tycker att Sverige är på väg åt fel håll och att Socialdemokraterna bedriver fel politik.

Han kommer nu att begära utträde ur Socialdemokraterna, berättar han. Samtidigt kan en uteslutning från S redan vara på gång, rapporterar ETC och hänvisar till källor.

– Han har valt att gå med i det här väldigt tydliga högerprojektet. Han har valt att alliera sig med Sara Skyttedal som för mig är en tydlig högerpopulist. Han kan inte vara medlem i vårt parti, oavsett om man kallar det för en lista eller ett parti, vilket det de facto är, säger Tobias Baudin, partisekreterare för S, rapporterar TT.

Det var under en intervju med högerdebattören Henrik Jönsson som Folklistan presenterade nyheten. Det blev också klart att Folklistan är Jan Emanuels idé och att det är han som kommer att toppa partiets lista inför EU-valet, Sara Skyttedal står som andra namn.

Det är dock fortfarande oklart exakt vilken politik som partiet kommer att driva, men inför EU-valet berättar duon att de har arbetat fram tio sakpolitiska frågor, bland annat att Sverige är för dåligt på att förhandla och bör se till svenska intressen först.

– Vi tror att Sverige behöver omförhandla sitt EU-medlemskap. Vi tror att det går att få ut mer av EU och vi behöver gå samman med andra likasinnade länder för att skapa en maktbalans, säger Skyttedal, till Expressen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV