Startsida - Nyheter

Radar

Paludan vägrar tala med rätten

Rasmus Paludan skriker

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan lägger på luren när Malmö tingsrätt ringer för att delge honom åtal. På fredagen går preskriptionstiden ut för ett av brotten, rapporterar TT.

Danske Rasmus Paludan, som bränt koraner i Sverige, är åtalad för två fall av hets mot folkgrupp och förolämpning. För förolämpning gäller två års preskriptionstid. Han måste delges senast fredag för att kunna dömas.

— Vi har inte per dags dato fått in någon sedvanlig delgivningsbekräftelse, säger chefsrådman Nicklas Söderberg till TT.

Domstolen har försökt delge Paludan per post och telefon. Men när Paludan förstår att samtalet kom från domstolen, lägger han på. Köpenhamnspolisen har också försökt hjälpa till, men utan resultat.

Det är upp till domstolen att bedöma om han ändå ska anses vara delgiven eller inte, rapporterar TT.

För hets mot folkgrupp är preskriptionstiden fem år.

En av de åtalspunkterna för hets mot folkgrupp rör att Paludan ska ha lagt bacon i och runt en koran. Han ska därefter ha tänt eld på, sparkat och spottat på koranen samt gjort uttalanden där han uttryckt missaktning mot muslimer, skriver Dagens juridik.

I oktober förra året dömdes en annan man för hets mot folkgrupp efter att ha eldat en koran med bacon, något han filmade och sedan ljudsatte med musik som är populär i högerextrema kretsar. Den brända koranen lämnades sedan tillsammans med bacon vid entrén till en moské i Linköping, rapporterar SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV