Radar · Inrikes

Protest och anti-fest på nationaldagen

Collage: Folk viftande med svenska flaggor, Mireya Echeverria Quezada, banderoll med Nej till DCA, lupiner.

För den mindre nationalistiskt lagda finns flera möjligheter att engagera sig i protester eller alternativa festligheter på och i anslutning till nationaldagen den 6 juni. Redan ikväll kan stockholmarna delta i Demokratiuppropet.

Är flaggviftande, nationalsång och kungafamilj inget som lockar? Den som är ledig har goda möjligheter att ägna helgdagen åt både uppbyggliga och festliga aktiviteter.

Upprop för demokratin

Börja redan i dag med Demokratiuppropet: Initiativtagarna är personer engagerade i frågor som rör bland annat fred, rättvisa, asylrätt, funktionsrätt, klimat och antirasism. Man påbörjade sina aktiviteter redan förra veckan och som avslutning anordnas i kväll en manifestation i Kungsträdgården i Stockholm, mot den regeringspolitik ”som skadar folkrörelser, civilsamhället, folkbildning och hela vårt samhälle”. Kulturinslag och tal utlovas, under uppmaningar om att återställa stödet till civilsamhället och säga nej till angiverilagar.

Manifestation mot DCA

I Simrishamn kommer arbetsgruppen mot DCA-avtalet ta tillfället i akt när kommunen anordnar nationaldagsfirande i Brunnsparken. Gruppen ska dela ut information i form av flygblad och annat material om det militära samarbetsavtalet DCA – det vill säga det avtal som Sverige föreslås ingå med USA och som bland annat upplåter 17 svenska militärbaser till amerikansk militär där amerikansk jurisdiktion ska råda. Ett av dessa områden är Ravlunda i just Simrishamns kommun.

”Hela hanteringen av den här frågan är en skandal utan motstycke. Den största utrikespolitiska förändringen någonsin genomförs utan att folket har fått en gnutta adekvat information. Demokratin är satt ur spel”, skriver arbetsgruppen, där bland andra Gudrun Schyman ingår, i ett pressmeddelande.

Den 18 juni röstar riksdagen om avtalet.

Bekämpa lupiner

Värnar du om den svenska naturens artrikedom kan Fältbiologernas evenemang vara något för dig – de har utnämnt den 6 juni till Lupinbekämpardagen. Lupinen är som bekant en invasiv art som tar över lågvuxen flora och konkurrerar ut andra arter. Av det skälet missgynnas också många insekter, inklusive pollinatörer. Med Naturvårdsverkets bantade budget för bekämpning av invasiva växter blir det alltmer upp till ideella krafter att rycka upp de förvisso vackra blommorna vid rötterna, och detta kan du ta dig an i Rönninge i södra Stockholm. Anmäl dig här.

Fredssamtal och fest

På punknästet Cyklopen söder om Stockholm arrangerar plattformen Kontext anti-nationaldagsfest. Poesi, quiz och protestpyssel står på programmet, samt även det samtal om fred och feminism som Kulturhuset tidigare i år ställde in, vilket Syre då skrev om.

Världsmusikkör

Och på Grillska huset i Gamla stan kan den som upplever dagens tema som alldeles för snävt lyssna på Röstjärn musikkör, en världs- och folkmusikkör som under ledning av Hans Rising sjunger och spelar musik från ”världens alla hörn” och verkar under mottot ”Det är skillnaden som är vacker”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV