Ett förslag som kunde ha satt käpparna i hjulet för planer på att exploatera havsbotten har röstats ned i samband med ett FN-toppmöte. Men kritikerna till gruvdriften lyfter ändå flera framgångar.
– Motstånd mot djuphavsgruvdrift på havsbotten växer, det är tydligt, säger Daniel Bengtsson, kommunikationschef på Greenpeace.
Mänskligheten är på väg att öppna upp havsbotten inom internationellt vatten för exploatering. Något som rör mineraler värderade till åtskilliga biljoner, som förespråkarna menar är nödvändiga för den gröna omställningen. Men den utvinning som nu är i startgroparna är allt utom grön, menar kritikerna.
– Det sista vi behöver är stora maskiner som tar sig ned i djuphaven och orsakar oreparerbar skada. Det behövs en offentlig diskussion om det här har, har Louisa Casson, kampanjledare för Greenpeace, tidigare sagt i en intervju med Syre.
Men det är inte bara miljöorganisationer som är kritiska till planerna. Allt fler länder, däribland Sverige, har de senaste åren ställt sig bakom en försiktighetspaus, för att bättre kunna utreda miljökonsekvenserna. Även flera företag har gått ut med att de inte tänker köpa metaller som utvunnits genom djuphavsgruvdrift, däribland Volvo och Volkswagen.
Samtidigt har arbetet med att färdigställa det regelverk som ska göra utvinningen möjlig fortskridit inom FN-organet International seabed authority (ISA). Sedan sommaren 2021 har detta påskyndats av att ö-nationen Nauru då utlöste en klausul inom FN:s havsrättskonvention Unclos, enligt vilken licenser för utvinning kan utfärdas två år från det att klausulen utlösts, även om inga regler är på plats. Men under det ISA-möte som avslutades i fredags, diskuterades för första gången en policy som skulle kunna resultera i en försiktighetspaus, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Förslaget röstades dock ned med hänvisning till att det var något för rådet (som består av 36 länder) att diskutera – och inte hela församlingen, med 168 medlemmar.
– Vi är något besvikna, säger Chiles representant Salvador Vega, som la fram förlaget, till nyhetsbyrån.
”Kan bli en game changer”
Men det faktum att en försiktighetspaus nu börjat diskuteras inom ISA ser Daniel Bengtsson på Greenpeace som en framgång i sig.
– Det får en ses som en framgång att man haft en första diskussion om det här, allt fler länder stöttar också ett moratorium och en försiktighetspaus, säger han.
Som Syre rapporterat visar ny forskning som presenterats i Nature, att de polymetalliska noduler som företagen hoppas utvinna producerar vad som beskrivs som ”mörkt syre”, utan solljus. Denna forskning lyftes av flera länder som stöd för att införa en försiktighetspaus.
– Det kan bli en game changer, säger Daniel Bengtsson.
Kan bli rättstvister
Mötet valde också en ny generalsekretare Leticia Carvalho – en kvinnlig oceanograf från Brasilien. Hon kommer därmed att ersätta Michael Lodge, som kritiserats för otillräcklig transparens och ekonomisk misskötsel. Något som Leticia Carvalho lovat att ändra på.
– ISA behöver inte ändra sitt mandat – mandatet är helt klart; det är helt förankrat i havsrätten. Men det behövs en förändring i hur ledningen sköter sina uppgifter, för om man är förvaltare av den största allmänningen på jorden kan man inte kallas dunkel eller ogenomskinlig på något sätt, sa hon till tidningen Mongabay inför att hon ställde upp som kandidat till ny generalsekreterare.
Om det faktum att ISA skulle kunna tvingas utfärda licenser, trots att ingen reglering är på plats på grund av att Nauru utlöst två-årsregeln, kommenterade hon med att det i så fall skulle kunna utlösa en mängd rättstvister, som i sig skulle skjuta upp exploateringen.
– Med min erfarenhet av reglering tror jag att ett regelverk som ännu inte är fullt utvecklat är en källa till rättstvister. Det är inte en lösning.