Radar · Fred

Majoritet mot utländska baser – ovetande om DCA

Två personer håller en banderoll med texten Nej till USAbaser Stoppa DCA

En majoritet av svenskarna motsätter sig utländska militärbaser på svensk mark, och DCA-avtalet är okänt för de flesta. Det visar en undersökning från Sveriges fredsråd och Novus.

Den 18 juni väntas en majoritet i riksdagen rösta för det militära samarbetsavtalet DCA, Defence cooperation agreement, som bland annat innebär att Sverige upplåter 17 militärbaser till amerikansk militär som får långtgående befogenheter inom de aktuella områdena.

Kritiken mot avtalet har bland annat handlat om bristen på debatt och information, och enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Sveriges fredsråd uppger drygt tre av fyra svenskar att de inte vet vad DCA är för något. En stor majoritet, 84 procent, säger dock nej till att främmande makt ska få placera militär- och krigsmateriel på svenska militärbaser utan svensk insyn, och 72 procent tycker inte att Sverige ska ingå militära samarbetsavtal som avsäger sig rätten att neka kärnvapenplacering på svensk mark.

”Med en massiv svensk opinion i ryggen uppmanar därför Sveriges fredsråd den svenska riksdagen att inte godkänna DCA-avtalet med USA”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Resultaten bygger på intervjuer med 1 107 personer som utgör ett representativt urval och genomfördes 23-30 maj 2024.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV