Radar · Basinkomst

Test med basinkomst fortsätter trots förbud

Statshuset i Iowas huvudstad Des Moines.

Den amerikanska delstaten Iowa röstade nyligen igenom ett förbud mot basinkomstförsök. Men ett redan pågående projekt med ”basinkomst” fortsätter ändå, rapporterar Business Insider. 

Det rör sig om UPLift-programmet som ger låginkomsttagare 500 dollar i månaden. 110 personer deltar i projektet, som är tänkt att kunna fortsätta genom privat finansiering. Deltagarna använder ”basinkomsten” främst till mat och husrum. Runt 42 procent av deltagarnas kostnader består av mat och livsmedel, enligt en studie som undersöker effekterna av programmet och som startade i maj förra året, enligt Business Insider

Det är republikanerna som drivit på förbudet av basinkomstförsöken i delstaten. Orsaken är att det anses vara ”socialism på steroider” och en ”attack på amerikanska värderingar”, enligt en republikan. Hans kollega Skyler Wheeler håller med:

– Sådana här program är galenskap och skapar ett beroende av myndigheterna genom att ta pengar från hårt arbetande skattebetalare och ge det till de som inte är det, sade han, enligt The Gazette, vilket Syre rapporterat om tidigare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV