Radar · Basinkomst

Republikaner på krigsstigen mot basinkomst: “Socialism på steroider”

Den republikanska politikern Steve Holt (till vänster) vill att delstaten Iowa inför ett förbud mot alla program med basinkomst.

Republikanska politiker försöker stoppa planerna på att införa basinkomstprogram i olika delstater, bland annat anklagas basinkomst för att vara “icke-konstitutionell”.

Flera försök med basinkomst har antingen startats, eller håller på att införas i olika delar av USA. Ofta riktas de mot låginkomsttagare eller exempelvis ensamstående mödrar, som i ett projekt i Chicago.

Men basinkomstförsöken har irriterat republikanska politiker. I Texas har en senator anklagat ett program i Harris County för att vara icke-konstituionellt, trots att det rör sig om hjälp till områdets fattigaste invånare, skriver Business insider.

I Iowa försöker delstatspolitikerna Steve Holt och Skyler Wheeler, båda republikaner, att via lagstiftning förbjuda alla försök med basinkomst.

– Jag ska säga som det är, det här är socialism på steroider. Det är en omfördelning av förmögenheter. Det här är en attack på amerikanska värderingar, sade Steve Holt vid ett möte, rapporterar The Gazette.

Hans kollega, Skyler Wheeler fyllde i:

– Sådana här program är galenskap och skapar ett beroende av myndigheterna genom att ta pengar från hårt arbetande skattebetalare och ge det till de som inte är det, sade han, enligt The Gazette.

Det är inte första gången som Iowas republikanska politiker använder lagstiftning för att förbjuda saker som de inte gillar.

Förra året var Steve Holt med och lagstiftade om att förbjuda transpersoner från att använda skolors toaletter som inte överensstämde med det kön som de var födda till.