Radar · Utrikes

Venstre öppnar för utländska militärbaser på norsk mark

Sveinung Rotevatn

Sedan 1949 Norge får utländska militärbaser inte byggas på norsk mark i fredstid, men nu föreslår det liberala partiet Venstre en ändring av principen. Orsaken är Rysslands invasion av Ukraina samt Sveriges och Finlands inträde i Nato, rapporterar NRK.

Sveinung Rotevatn, Venstres vice partiledere, presenterade förslaget, som ingår i partiets nya valprogram, den 29 maj 2024.

– Förut var Norge en smal remsa av Nato-mark i norr med gräns mot Ryssland. Nu ska hela Nordkalotten bli ett gemensamt verksamhetsområde för Nato. Det gör att man måste tänka helt nytt kring våra försvarsplaner, säger han till norska public service-kanalen.

”Uppdatera norsk politik för att möjliggöra en större närvaro av allierade styrkor på norskt territorium, i synnerhet för att möjliggöra permanent samarbete med våra nya Nato-allierade i Norden”, lyder formuleringen.

Tidigare i år meddelade Norges försvarsminister tillhörande Arbeiderpartiet, Bjørn Arild Gram, att träffade avtal med USA innebär att de ska få bygga åtta nya ”enade områden”.

Venstre är inte först med att lyfta frågan. För två år sedan kom ett likande förslag från det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, rapporterade NRK.

Venstre fick det senaste valet 4,5 procent av rösterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV