Radar · Morgonkollen

Norskt maktskifte: ”En kväll jag kommer att minnas”

Arbeiderpartiets partisekreterare Kjersti Stenseng och partiledare Jonas Gahr Støre firar valsegern på valvakan i Oslo.

Efter åtta år får Høyres Erna Solberg städa ur sitt kontor och lämna över makten och posten som Norges statsminister till Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. ”Det här är en kväll jag kommer att minnas”, säger Norges trolige statsminister.

Klockan hann närma sig tre på natten innan Jonas Gahr Støre kunde åka hem till sitt hus i västra Oslo. Där väntade reportrar på landets nye statsminister.

– Det har varit tuffa tag, sade han.

– Men nu har socialdemokraterna vunnit valet i Norge, blivit största parti och får statsministerposten.

Nu väntar nya tuffa tag, när han ska inleda samtal med framtida koalitionspartners, i första hand Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet.

"Drømmeregjering"

Med 99,7 procent av rösterna räknade ser de tre partierna ut att tillsammans få 89 av 169 mandat i stortinget och där med egen majoritet, en lösning Gahr Støre tidigare kallat sin ”drømmeregjering”.

Arbeiderpartiet backar visserligen med en procentenhet till 26,4 procent, men resultatet är klart högre än opinionsundersökningar har visat.

– I dag vill jag bara vara nöjd över att få leda ett parti som har slutit sig samman och kämpat otroligt som ett lag. När vi för ett halvår sedan hade dåliga siffror kunde det ha lett någon helt annanstans, men vi enades om vår politik och riktning, säger partiledaren.

Med en ledare in åker en annan ut. Konservativa Høyre backar med över fyra procentenheter och får preliminärt 20,5 procent. Partiledaren och statsminister Erna Solberg gratulerade på partiets valvaka Jonas Gahr Støre och tittade med stolthet mot sin tid vid makten.

– Jag är otroligt stolt över det jag har fått till under dessa åtta år. Men som resultatet ser ut nu är det väljarnas önskan att andra partier ska styra Norge i framtiden, sade hon i sitt tacktal till partivännerna.

Norges statsminister Erna Solberg lämnar Høyres valvaka
Norges statsminister Erna Solberg lämnar Høyres valvaka. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Tio partier i stortinget

Solberg vill fortsätta leda sitt parti och säger hon att vill se Høyre som ett tydligt alternativ till den vänsterröra hon ser framför sig.

– Vi ska vara ett konstruktivt parti i opposition. För jag misstänker att några kommer att möta sig själva i dörren några gånger under de kommande åren. Och det blir nog inte så sällan heller, utan nog ganska ofta, säger hon till NTB.

Totalt tar tio partier plats i stortinget och bakom jättarna balanserar flera småpartier på spärrgränsen. Partier under fyra procent åker inte ur stortinget, men får inte vara med och dela på de 19 utjämningsmandaten.

Dessa får i stället SV, Venstre, Rødt och Fremskrittspartiet dela på. Det senare partiet backar från drygt 15 till knappt 12 procent och tappar sex mandat, efter Høyre flest av alla partier.
Löfven gratulerar

Från Sverige gratulerar statsminister Stefan Löfven AP till valframgången i en mejlkommentar till TT:

”Jag är glad att kunna gratulera min vän Jonas Gahr Støre till valframgången. Norge är ett av de länder som vi i Sverige har mest gemensamt med och vi har mycket att vinna på att fortsätta vårt nära samarbete för starka samhällen som tar ansvar för klimatet”.

Och med Arbeiderpartiets seger påminner Jonas Gahr Støre om att det nu är socialdemokratiskt styre i hela Skandinavien.

– Det betyder att känslan av att de tuffa tiderna som socialdemokratin har gått igenom är över, säger han utanför sitt hus.

"Vi klarade det"

Under natten återstod fortsatt den allra sista rösträkningen, klockan 05 hade 99,7 procent räknats. Men inget stort kan förändras och innan de allra sista tiondels procenten fördelats ska Jonas Gahr Støre fira och vila.

Till reportrarna utanför sitt hus i natt avslöjade han att han hade ”något på kylning”, men att det inte skulle firas med något alkoholhaltigt och att han antagligen skulle somna direkt, tre timmar efter att han på partiets vaka jublande förkunnat:

– Vi har väntat, vi har hoppats och vi har arbetat hårt. Och nu kan vi äntligen säga: Vi klarade det.

Fakta: Röstningsläget

Enligt den norska valmyndighetens prognos klockan 02.50, med preliminärt 99,7 procent av rösterna räknade, fördelas de så här:

Arbeiderpartiet 26,4 procent (27,4 procent i valet 2017).
Høyre 20,5 (25,0).
Senterpartiet 13,6 (10,3).
Fremskrittspartiet 11,7 (15,2).
Sosialistisk Venstre 7,5 (6,0) procent
Rødt 4,7 (2,4).
Venstre 4,5 (4,4).
Kristelig Folkeparti 3,8 (4,2).
Miljøpartiet De Grønne 3,8 (3,2)
Pasientfokus 0,2 (-)

Fakta: Stortinget

Norges motsvarighet till riksdagen.

Har 169 ledamöter. Det krävs minst 85 mandat för att ett block ska få egen majoritet.

150 platser fördelas efter fasta mandat som fördelats mellan de 19 valdistrikten. Valdistrikten är desamma som de 19 fylkena (länen) som fanns före regionreformen 2020. De fasta mandatens fördelning mellan valkretsarna beräknas på basis av folkmängd.

Därtill kommer 19 utjämningsmandat. Mandatfördelningen sker med det som kallas den jämkade uddatalsmetoden. Det är samma metod som används i Sverige.

Källa: valg.no