Radar

Hon kan bli premiärminister — vill beskatta miljardärerna

Nationalförsamlingen med en fransk flagga på taket

De rikaste fransmännen bör betala skatt på placeringar i andra länder. Det anser Nya folkfrontens kandidat, som kan bli Frankrikes nästa premiärminister.
– Frankrike måste vara en drivande kraft, säger Lucie Castets, rapporterar Euronews.

Nya folkfronten är en koalition av flera vänsterpartier som bildades inför det franska omvalet för att stänga ute högerpopulisterna från makten. I parlamentsvalet den 30 juni fick vänsterkoalitionen flest platser i parlamentet, dock inte absolut majoritet. Nu i slutet av juli utsåg Nya folkfronten Lucie Castets som deras kandidat till den nya premiärministerposten.

Lucie Castets har varit Paris stads ekonomichef sedan oktober, och har även ingått i arbetsgrupper mot penningtvätt, enligt Euronews.

”Inte rättvist”

Hon vill införa nya skatteregler i Frankrike. Det handlar bland annat om att ändra beskattningen av förmögenheter. I dag beskattas främst de rikas fastigheter, men hon vill återinföra den tidigare förmögenhetsskatten som innebär att alla typer av tillgångar som ägs av rika beskattas, enligt Euronews.

– Det är inte rättvist att inkomster från kapital ska beskattas mindre än inkomster från arbete, säger Lucie Castets, som också vill att inkomstskatten ska bli mer progressiv. 

Lucie Castets år 2021. Arkivbild. Foto: Ugo Bernalicis, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Dessutom bör franska miljardärer som placerar pengar i andra länder betala skatt på dessa i Frankrike, anser hon.

– När det gäller [beskattningen av] miljardärer måste Frankrike vara en drivande kraft, säger Lucie Castets, rapporterar Euronews.

Inte spikad som premiärminister

Även om Nya folkfronten fick flest röster i valet är det inte säkert att Lucie Castes blir premiärminister. Det är presidenten som utser premiärministern, som vanligtvis tillhör det största partiet. Men valet måste också spegla sammansättningen i den nya nationalförsamlingen.

Eftersom ingen av partierna har fått absolut majoritet i valet lär Frankrikes president Emmanuel Macron sondera terrängen hos flera olika kandidater.

Om regeringen saknar stöd i Nationalförsamlingen innebär det att man hela tiden måste förhålla sig till en Nationalförsamling som när som helst kan störta regeringen – genom en misstroendeförklaring, rapporterar SVT.

Lucie Castets har själv sagt att hon är villig till att förhandla med alla partier bortsett från högerpopulistiska Nationell samling, rapporterar Euronews.

Oväntat

Att Nya folkfronten valde att utse Lucie Castets till deras premiärministerkandidat var ett överraskande drag, eftersom hon har varit en relativt okänd figur för de flesta fransmän, enligt Euronews.

I El Diario står det att hennes bekanta och arbetskamrater beskriver henne som en jordnära, samarbetsvillig, seriös och intelligent kvinna, med förmåga att snabbt navigera i komplexa frågor.

Det har också sagts att hon är ”en mycket bra finansdirektör”, som är bra på att förvalta en mycket stor budget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV