Radar · Miljö

Beskatta de rikaste – togs upp på IMF-möte

Brasiliens finansminister Fernando Haddad pratar med Roberto Campos Neto ordförande för Brasiliens centralbank på G20:s nyhetskonferens.

Brasilien och Frankrike vill att det införs en ny skatt på miljardärers förmögenheter som ska hjälpa till att tackla klimatkrisen. Ländernas finansministrar föreslog detta på Internationella valutafonden, IMF, och Världsbankens vårmöte nu i veckan.

– Utan mod kan inte bra politik genomföras, sade Fernando Haddad, Brasiliens finansminister på ett av flera möten som hölls nu i mitten av veckan, rapporterar Climate home news.

Tanken är att dollarmiljardärerna i världen ska behöva betala en två procentig skatt på sina förmögenheter varje år. Det skulle leda till intäkter på 250 miljarder dollar, eller ungefär 2 700 miljarder kronor, som skulle kunna användas för att tackla fattigdom, hunger och klimatförändringar.

Fernando Haddad uppmanade världens ledare att omfamna ”innovativa lösningar som bygger på vetenskap” och ge sitt folk ”hopp”.

Den franska finansministern Bruno Le Maire sade å andra sidan på ett annat möte att en översyn av skattesystemet var ”en fråga om effektivitet och en fråga om rättvisa”.

Men Tyskland är emot. Christian Lindner, landets finansministerr avvisade förslaget under en annan presskonferens i Washington denna vecka, enligt Climate Home News.

– Vi tycker inte att det är lämpligt. Vi har en lämplig inkomstbeskattning.

Presenteras för G20-gruppen

Den franska ekonomen Gabriel Zucman skissar ändå just nu på ett förslag på hur en sådan skatt skulle kunna utformas, som han ska presentera i juli för finansministrarna från G20-gruppen då de har möte i Rio de Janiero, Brasilien.

Enligt Gabriel Zucman behöver inte alla länder vara med på förslaget för att det ska kunna genomföras. Om vissa länder inte beskattar miljardärer kan andra beskatta dem mer för att kompensera för det.

Redan i februari föreslog han idén på ett annat möte i Brasilien där G20-gruppens finansministrar möttes. Enligt honom var det då ”första gången dessa frågor om ojämlikhet, progressiv beskattning [och] extrem förmögenhetskoncentration diskuterades i ett sådant forum”.

Svårigheter

Gabriel Zucman anser att motståndet från miljardärerna är det största hindret för att införa en sådan skatt.

Men Sima Kammourieh, analytiker på den oberoende organisationen E3G, och som tidigare varit ekonomisk rådgivare åt franska regeringen, var mer pessimistisk till möjligheten.

Hon ansåg att det skulle kunna ta lång tid innan en sådan skatt blev verklig. Dessutom lyfte hon att om dem amerikanska presidentkandidaten Donald Trump vinner valet i USA i november så skulle en sådan förmögenhetsskatt för toppskiktet bli svår att införa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV