Radar · Djurrätt

Protest mot att SAS flyger hundar till ”värsta tänkbara laboratorier”

”Vi vill helt enkelt att SAS tar sitt ansvar och inför en policy där man slutar att transportera hundar till djurförsök”, säger Daniel Rolke, Animalkind.

En grupp från Animalkind genomförde en protestaktion utanför SAS huvudkontor i Stockholm den 8 september.
– Många har svårt att tro att vanliga passagerarplan har lastutrymmet fyllt av hundvalpar på väg till djurförsök, säger Daniel Rolke från Animalkind.

Som Syre var först med att rapportera har SAS sedan januari 2021 flugit drygt 4 500 hundar via Köpenhamns flygplats till olika djurförsöksanläggningar i bland annat Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland.

– Hundarna flygs från USA till Danmark. Därefter lastas de om på Köpenhamns flygplats och skickas vidare till några av de värsta tänkbara laboratorierna runt om i Europa. Under transporten får de varken mat eller vatten. Anläggningen som hundarna kommer ifrån i USA har gjort sig skyldig till över 20 brott mot djurskyddslagen, men fortsätter trots det sin verksamhet, säger Daniel Rolke, ordförande för den nystartade organisationen Animalkind.

Brotten är till exempel, enligt Rolke, att det är smutsigt, att sjuka djur inte får veterinärvård eller att hundarna inte har stimulerande leksaker.

Flygbolaget SAS gör regelbundet flygningar med vanliga passagerarflygplan där hundarna transporteras i lastutrymmet. Han ger exempel på ett tiotal flygbolag som inte transporterar eller har begränsningar i transporter med djur för experiment. Enligt honom har inte SAS, till skillnad från ”andra ledande flygbolag i världen en policy som förbjuder transporter av primater avsedda för experiment”.

Fick ni någon reaktion från SAS?

– Ingen representant från SAS kom ut och pratade med oss, däremot var det många som arbetade i byggnaden som reagerade starkt på SAS inblandning i djurförsök och som hade svårt att tro att vanliga passagerarplan har lastutrymmet fyllt av hundvalpar på väg till djurförsök, säger han.

Läs mer:

Hundvalpar flygs med SAS för djurförsök i Europa

Djurens rätt uppmanar SAS: ”Sluta skicka hundvalpar till döden”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV