Radar · Djurrätt

Djurens rätt uppmanar SAS: ”Sluta skicka hundvalpar till döden”

Hundarna lastas av på flygplatsen i Köpenhamn efter resan över Atlanten.

Efter att Syre i början av augusti skrivit om hur tusentals försöksdjur de senaste två åren flugits av SAS för att sedan transporteras till försökslaboratorier i Europa uppmanar nu Djurens rätt flygbolaget att avstå från att genomföra flygningarna.

– Djuren som SAS transporterar till djurförsöksanläggningar skickas till sin död. SAS har full möjlighet att säga nej till detta och avstå från att transportera djur till laboratorier, likt andra ansvarstagande transport- och reseföretag redan gjort, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt, i ett uttalande.

Som Syre var först med att rapportera om så har drygt 4500 djur, främst hundvalpar men även andra djur, flugits mellan USA och Europa med mellanlandning på Köpenhamns flygplats bara sedan juni 2021. Flygbolaget SAS gör regelbundet flygningar med vanliga passagerarflygplan där hundarna transporteras i lastutrymmet.

– Många har åkt på sin semester och så har hela lastutrymmet varit fullt med beaglevalpar på väg till djurförsökslaboratorier. Det tror jag inte att många känner till, eller uppskattar, sade Daniel Rolke, ordförande i Animalkind, till Syre den 9 augusti.

Djurens rätt uppmanar nu SAS att ”verka för att företeelser som plågsamma djurförsök och långa djurtransporter förpassas till historieböckerna, istället för att fortsätta främja det”.

De konstaterar att det fortfarande idag utförs plågsamma djurförsök på djur i Europa, bland annat där ”hundar utsätts för plågsamma kemikalietester och hålls i bristfälliga livsmiljöer i kala burar”.

Därför vill de med uppmaningen att ”SAS tydligt tar ansvar för djurens välbefinnande och inte blundar för att de är delaktiga i plågsamma djurförsök så länge som de tillåter dessa transporter”.

Företag som redan idag slutat med att transportera djur till försökslaboratorier är FedEx, UPS och British Airline, skriver Djurens rätt.

Syre söker SAS för en kommentar.

Läs mer:

Hundvalpar flygs med SAS för djurförsök i Europa

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV