Radar · Miljö

Ny klimatprotest i hjärtat av Haag

En aktivist i Haag med plakatet "Subventioner av fossilbränsle är inte coolt”.

Klimataktivister blockerade på lördagen en motorväg i nederländska Haag i protest mot att miljarder euro går i statliga subventioner till industrier som använder olja, kol och gas, vilket avslöjades tidigare i veckan.

Demonstrationen, organiserad av nätverket Extinction Rebellion, samlade flera tusen aktivister som bröt sig igenom en polisbarriär för att sätta sig på vägen till det nederländska parlamentet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Aktivisterna bar plakat med budskapen: ”Stoppa fossila subventioner” och ”Subventioner av fossilbränsle är inte coolt”.

Polisen använde vattenkanoner för att skingra klimataktivisterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Extinction Rebellion har uppgett att de kommer att fortsätta protestera tills regeringen slutar att använda offentliga medel till subventionerna.

Rapporten, publicerad den 4 september, visade att regeringen spenderar cirka 37,5 miljarder euro (drygt 446 miljarder kronor) per år i subventioner till industrier som använder fossila bränslen. Centre for research on multinational corporations tillsammans med Jordens vänner och Oil change International står bakom den.

I rapporten uppmanas beslutsfattare att börja fasa ut subventionerna innan landet går till val den 22 november i år.

Klimat- och energiminister Rob Jetten har tidigare gett beskedet att Nederländerna måste avsluta subventionerna, men utan någon tidsram, enligt AP.

Även i januari i år blockade klimataktivister en väg till parlamentet i den nederländska staden Haag.

Läs mer:

Toppjurister i Storbritannien vill inte åtala klimataktivister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV