Radar · Miljö

Toppjurister i Storbritannien vill inte åtala klimataktivister

Extinction rebellion-aktivister genomför en protest i det brittiska parlamentet den 2 september 2022.

Över 100 av Storbritanniens främsta jurister undertecknar en samvetsförklaring att inte åtala klimataktivister tillhörande grupper som Just stop oil och Extinction rebellion. Det rapporterar Telegraph.

Bakom initiativet står gruppen Ansvarsfulla jurister (Lawyers are responsible) och bland andra Joylon Maugham, enligt Daily mail. Maugham är advokat och grundare av företaget Good law project, där han har spelat en roll i att ställa ett antal rättsliga utmaningar inför Brexit-processen, som han motsatte sig.

Uppemot 120 jurister har undertecknat samvetsförklaringen, rapporterade Telegraph den 24 mars.

De som skriver under samvetsförklaringen (Declaration of Conscience) väljer att avstå från att tillhandahålla tjänster som innebär ”stöd till nya fossilbränsleprojekt och åtgärder mot klimataktivister som utövar sin rätt till fredlig protest”.

Orsakat avbrott i infrastruktur

Uppropet kommer efter att grupper som Extinction rebellion och Just stop oil orsakat avbrott på offentliga platser och i infrastruktur genom att blockera trafik och kedja fast sig vid oljeraffinaderier.

Just stop oil är en brittisk miljögrupp, som använder civilt motstånd och direkt aktion med målet att regeringen ska sluta stödja nya olje- och gasprojekt.

Samvetsförklaringen uppmuntrar också den brittiska regeringen ”att göra vad de kan för att ta itu med orsakerna och konsekvenserna av klimat- och ekologiska kriser, och för en rättvis övergång till hållbarhet”, rapporterar Guardian.

”Precis som tobaksindustrin har fossilbränsleindustrin vetat i årtionden vad dess verksamhet innebär. De betyder förlust av människoliv och egendom – vilket lagen borde förhindra, men inte gör”, skrev Joylon Maugham i en krönika i den brittiska dagstidningen.

Blandade reaktioner och kritik

En annan jurist, Leslie Thomas, uppgav till Daily mail att även om han avser att skriva under som ett bevis på stöd, innebär det inte i hans fall att han kommer att avstå fall som han tilldelas.

Andra menar att initiativet skadar bilden av att alla har rätt till juridiskt ombud.

– Advokater representerar massor av människor som som är djupt obehagliga och djupt impopulära, som våldtäktsmän och pedofiler. Men de har rätt till en rättvis rättegång. När advokater börjar välja och vraka undergräver det på ett sätt kårens oberoende, säger Robert Buckland, konservativ parlamentsledamot och tidigare justitieminister, till den brittiska tabloiden.