Radar

Leo Rudberg: ”Angiverilagen handlar om liv och död”

"För mig och Evelina, som initierat demonstrationen, är att stoppa angiverilagen ett första steg.

Leo Rudberg är, tillsammans med Evelina Szamosi, initiativtagare till en demonstration mot den så kallade angiverilagen, vilken regeringen beställde en utredning om förra veckan. Syre ställde tre frågor till honom inför söndagens manifestation.

Varför tog du initiativ till demonstrationen?

– För att angiverilagen bryter mot mänskliga rättigheter, då papperslösa förvägras rätten till vård och skola. Sverige utvisar hbtq- och klimatflyktingar, papperslösa och andra till livsfara! Vi demonsterar i solidaritet med papperslösa och krokar arm med bland andra skol- och vårdpersonal för att de aldrig ska tvingas att sätta sina elevers och patienters säkerhet på spel. Dessa redan utsatta människor behöver kontakt med skola, vård och omsorg. Angiverilagen handlar om liv och död.

Vad är problemet med den så kallade angiverilagen?

– Angiverilagen risker livet på flyktingar och bryter mot mänskliga rättigheter då rätten till vård och skola i praktiken avskaffas när människor inte kommer att våga gå dit av rädsla för att anges. Så sent som 2018 påstod Moderaterna att angiverilagar för tankarna till DDR, Nordkorea och Nazityskland, men nu är regeringen med och inför en sådan lag. Regeringen lägger sig platt för SD:s värsta fascistiska impulser. Liberalerna sviker varje frihetligt ideal. Det är vansinne.

Efter demonstrationen: Vad blir nästa steg?

– Motståndet mot angiverilagen bara växer. Tillsammans är vi många; fackförbunden, civilsamhällesorganisationer och privatpersoner, som kommer att kämpa tills lagen stoppas. Det finns inte folkligt stöd för att en 6-åring inte ska våga gå till sin första skoldag av rädsla för att en lärare ska ange hennes familj. Om lagen skulle bli verklighet har tusentals lärare, läkare och andra lovat att vägra ange människor till polisen, så det skulle mötas av civil olydnad i en omfattning som Sverige aldrig tidigare skådat.

– Människor ska inte behöva bryta mot lagen för att göra sitt jobb. De blåbruna har visat att de gärna kör över människor för att få som de vill, men det räcker med att tre liberaler röstar mot lagen för att den ska stoppas. Historien är full av exempel på när folkligt motstånd har segrat. Om fredligt motstånd kunde riva Berlinmuren, stoppa apartheid och införa rösträtten – då kan vi stoppa angiverilagen nu!

Leo Rudberg berättar att över 40 organisationer ställt sig bakom söndagens demonstration, som äger rum klockan 14 i Fatbursparken i Stockholm. På demonstrationen kommer bland andra Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, Therese Svanström, ordförande för Tjänstemännens centralorganisation, Göran Arrius, ordförande för Sveriges akademikers centralorganisation, Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal och Anna Johansson, generalsekretare för Amnesty, att hålla tal.

Länk till Facebookeventet

Läs mer: 

Informationsplikt utreds – ”Kommer få se stora protester”

Med SD i kulisserna är rättslösheten avsiktlig

Skarp kritik från vården mot Tidöpartiernas angiverilag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV