Radar · Miljö

Klartecken till lagförslag som ska minska metanutsläpp i EU

En metanhanteringsanläggning vid en avfallsdeponi utanför Madrid.

Med stor majoritet röstade EU-parlamentets ledamöter i dag ja till det förslag som är tänkt att minska unionens metanutsläpp från energisektorn fram till 2030.

Metan är en växthusgas som visserligen är mer kortlivad än koldioxid, men den är samtidigt drygt 30 gånger starkare per kilo (räknat på 100 år) och har stor inverkan på klimatet. Metan står för ungefär en tredjedel av den nuvarande globala uppvärmningen och uppstår framför allt i sektorerna jordbruk, avfall och energi. Enligt Europeiska miljöbyrån står dessa sektorer för 53, 26 respektive 19 procent av metanutsläppen i EU. 

I december 2022 kom länderna i EU-rådet överens om ett förslag till förordning där man ska fastställa nya regler för att minska metanutsläppen inom energisektorn. I dag röstade EU-parlamentet ja till förslaget vilket innebär att parlamentet nu är redo att inleda förhandlingar med rådet om lagstiftningens slutliga utformning. Man föreslår till exempel bindande mål för minskade metanutsläpp fram till 2030 som ska omfatta direkta metanutsläpp från olje-, fossilgas- och kolsektorerna. Dessutom bör medlemsländerna sätta upp nationella minskningsmål som en del av sina klimatplaner.

Utsläppen av metan från fossilindustrin beror på att när gas och olja utvinns så läcker metan ut som en biprodukt, antingen oavsiktligt eller medvetet för att det ibland är billigare än att fånga upp. Med den nya lagstiftningen måste de driftansvariga bland annat lämna in ett program för detektering och reparation av metanläckage till berörda nationella myndigheter.

Ska även gälla importerad gas

Ledamöterna i parlamentet vill också se ett förbud mot ventilering och fackling av metan från dräneringsstationer senast 2025 och från ventilationsschakt senast 2027. Även importörer av kol, olja och gas ska från och med 2026 vara skyldiga att visa att importerad fossil energi också uppfyller kraven i förordningen.

– Vi efterlyser ambitiösa och stränga åtgärder för att minska metanutsläppen. Inom energisektorn kan tre fjärdedelar av metanutsläppen undvikas genom enkla åtgärder och utan stora investeringar. Eftersom Europa importerar mer än 80 procent av de fossila bränslen som vi förbränner är det också viktigt att utvidga tillämpningsområdet till energiimport, säger den tyska parlamentsledamoten Jutta Paulus (De gröna/EFA) i ett pressmeddelande.

Parlamentet antog sin ståndpunkt med 499 röster för, 73 röster emot och 55 nedlagda röster. Förslagen ingår i Fit for 55-paketet, som ska minska EU:s utsläpp av växthusgaser med minst 55 procent fram till 2030. EU har också undertecknat den globala utfästelsen om metan som syftar till att minska de globala metanutsläppen med minst 30 procent fram till 2030, jämfört med 2020 års nivåer.

Läs mer:

Syre förklarar: Metangas

Minskade metanutsläpp ger snabb klimateffekt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV