Radar · Integritet

Ny dom: Mathias Wåg friad från anklagelserna om förtal mot nazist

Det var inte förtal att kalla en högerextrem för nazist, slår Stockholms tingsrätt fast i en ny dom och friar samtidigt journalisten Mathias Wåg.

Journalisten Mathias Wåg har inte gjort sig skyldig till förtal när han kallade en person inom högerextrema kretsar för nazist. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom, skriver Dagens nyheter.

Stockholms tingsrätt skriver i domen att det inte är “straffbart inom ramen för en offentlig debatt, såsom på Twitter, att påstå att någon är nazist”.

Mathias Wåg har tidigare varit verksam inom Antifascistisk aktion och webbplatsen Motkraft. Numera är han skribent på Aftonbladet och ansvarig utgivare på vänstertidningen Brand.

Bakgrunden är den stämning som har lämnats in i ett civilt mål från en 48-årig man med bakgrund i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Mannen hade pekats ut av Mathias Wåg på Twitter som “dömd ökänd nazist”, och i ett annat sammanhang hade Mathias Wåg sagt att mannen var dömd för dråp. Dessa uttalanden menade 48-åringen var förtal.

Systematiska stämningar

Mannen har fått stöd från projektet Förtalsombudsmannen, som har som syfte att driva förtalsmål mot journalister och andra personer som ses som motståndare till högerextremismen. Projektet frontas av Christan Peterson, som har kopplingar till flera högerradikala sajter och som närgånget dokumenterar och till och med trakasserar sina meningsmotståndare, något Syre tidigare rapporterat om.

Genom att systematiskt stämma politiska motståndare och driva målen som förenklade tvistemål eller ”småmål” kan man störa ut eller binda upp journalister i ändlösa stämningar, detta samtidigt som man slipper dyra rättegångskostnader.

Läs mer:

Alternativsajten Exakt24 i samröre med vit makt-miljön