Radar · Nyheter

Försökte köpa vapen i Polen –  planerade terror i Nederländerna

En 53-årig med en historia i extremhögern har gripits i Polen, misstänkt för att ha planerat terror i Nederländerna.

En man med historia i högerextrema grupper i Nederländerna har gripits i Polen efter att han försökte köpa vapen. Polska myndigheter beskriver mannen som ett ”extremistiskt hot” och misstänker att han planerat en ”attack” på nederländsk mark, enligt källor till tidningen AD.  

Källor i Polen har bekräftat för den nederländska tidningen AD vem den misstänkte är. Det handlar om 53-årig man från Apeldoorn. Mannen har varit medlem av det förbjudna nederländska högerextrema partiet CP’86.

Mannen greps den 13 juni i regionen Poznan under en operation ledd av polska gränsvakter och den militära underrättelsetjänsten SKW. Han ska ha försökt köpa fem vapen och ammunition. Han uppges även ha sökt kontakt med pro-ryska extremister.

Den nederländska polisen är förtegen om fallet, men enligt AD har nederländsk polis tillsammans med polsk polis genomfört en husrannsakan i hans bostad i Apeldoorn förra torsdagen. Polisen i regionen Oost-Nederland meddelade att husrannsakan var en del av en ”pågående utredning” på uppdrag av de polska myndigheterna.

Varnat för ökat hot

Det nederländska kontraspionaget, NCTV, har varnat för att radikalisering och tillväxt inom extremhögern och radikala anti-regerings- och konspirationsrörelser utgör en ökad risk för våld och terrorism.

Även den svenska säkerhetspolisen Säpo har i flera år varnat för att extremhögern utgör ett ökande terrorhot. Inte minst varnas för att allt fler unga personer lockas av högerextrem terrorism, konspirationism och att subkulturer och grupper som radikaliserar individer frodas på nätet.

Läs mer:

Säpo: ”Extrema uttryck har normaliserats”