Radar · Nyheter

Belarusisk oppositionsledare årets Anna Lindh-pristagare

Årets Anna Lindh-pristagare, Svetlana Tichanovskaja, under ett besök vid Handelshögskolan 2022.

Priset till Anna Lindhs minne 2023 tilldelas den belarusiska oppositionsledaren och tidigare presidentkandidaten Sviatlana Tsikhanouskaya. Hon ledde de folkliga protesterna efter ”valet” i Belarus 2020.

Sviatlana Tsikhanouskaya blev en av ledarna för de enorma folkliga protesterna i Belarus, efter det av fusk omgärdade valet 2020. Nu har hon utsetts till årets Anna Lindh-pristagare, tillkännager Anna Lindhs minnesfond

– Sviatlana Tsikhanouskaya tog ett ojämförligt stort ansvar när hon, med fara för sin egen säkerhet, efter det förfuskade presidentvalet i Belarus 2020, ledde de folkliga protesterna för demokrati efter att hennes man fängslats. Sedan dess har hon oförtröttligt fortsatt kampen. Sviatlana Tsikhanouskaya är en symbol för ett fritt och demokratiskt Belarus, lyder motiveringen från minnesfondens ordförande Lena Hjelm-Wallén.

Tsikhanouskaya tvingades efter protesterna i exil, och har av belarusisk domstol dömts till 15 års fängelse i sin frånvaro. Hon reser nu världen runt för att uppmana regeringar och internationella organisationer som FN, OSSE och EU att ta tydlig ställning för ett demokratiskt Belarus.

Priset kommer att delas ut vid en minnesceremoni i Katarina kyrka i Stockholm den 11 september, 20 år efter Anna Lindhs bortgång.

Läs mer: 

Belarus oppositionsledare döms i sin frånvaro