Radar · Utrikes

Belarus oppositionsledare döms i sin frånvaro

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja döms till fängelse i hemlandet.

Svetlana Tichanovskaja, förgrundsfigur för den demokratiska oppositionen i Belarus, döms till ett långt fängelsestraff i hemlandet. Hon svarar med ett stridsrop.

Tichanovskaja, som leder ett oppositionellt samordningsråd i exil, döms till 15 års fängelse av en domstol i Minsk, meddelar den statliga nyhetsbyrån Belta. Hon anklagas där bland annat för att ha bildat en ”extremistisk” gruppering och försökt gripa makten i landet på en icke-konstitutionellt sätt.

Den belarusiska medieapparaten publicerar bilder från en näst intill tom rättssal i Minsk, där väntade domar förkunnades mot Tichanovskaja och fyra andra personer som arbetar med henne.

”Detta är hur regimen ’belönar’ mitt arbete för demokratisk förändring i Belarus”, skriver Tichanovskaja på Twitter.

Tog sin makes plats

”Men i dag tänker jag inte på min egen dom. Jag tänker på tusentals oskyldiga som har fängslats och dömts till riktiga fängelsevistelser”, fortsätter hon.

”Jag kommer inte att sluta förrän var och en av dem har släppts.”

40-åriga Svetlana Tichanovskaja klev fram som oppositionsledare i det riggade presidentvalet 2020, sedan hennes make Sergej Tichanovskij som kandiderade hade gripits.

Valet följdes av massprotester i diktaturen, där Aleksandr Lukasjenko hävdade ännu en seger. Hans regim slog med rysk hjälp med kraft mot dessa och grep tusentals människor. I samband med det lämnade Svetlana Tichanovskaja och många andra oppositionellt sinnade belarusier landet för att fortsätta bedriva motstånd i exil.

Enligt människorättsorganisationen Vjasna hålls 1 456 personer som politiska fångar i Belarus i dagsläget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV